Kaj vse je Apple napovedal na Glowtimu

Matej Huš

10. sep 2024 ob 16:30:08

Včeraj zvečer po slovenskem času se je končal Applov dogodek It's Glowtime, ki je bil klasična Applova nališpana novinarska konferenca. Predstavili so več novosti, med katerimi je največ pozornosti seveda pritegnil nov nabor pametnih telefonov iPhone 16. Izvedeli pa smo več podrobnosti tudi o slušalkah AirPods 4, pametni uri Apple Watch 10.

Novi telefoni bodo na voljo v izvedenkah iPhone 16, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Plus in iPhone 16 Pro Max. Telefoni bodo imeli hitrejši procesor A18, ki bo potreben za poganjanje umetne inteligence, ki jo posrečeno imenujejo Apple Intelligence. Poleg AI vsebujejo tudi VI - Visual Intelligence - ki avtomatično išče prizore za fotografiranje. Če na primer fotografiramo plakat s podatki o predstavi in ali ročni planer, lahko datume avtomatično doda v digitalni koledar. S tem je povezan tudi novi gumb Camera Control, ki VI sproži. V modelih Pro bo na voljo tudi telefoto kamera, širokokotna kamera z 48 milijoni pik in kamera Fusion s prav toliko pik. Osnovni model ima 6,1-palčni zaslon, Plus pa večjega 6,7-palčnega. Varianti Pro in Pro Max imata 6,3-palčni oziroma 6,9-palčni zaslon. Osnovni iPhone 16 stane 800 dolarjev, dražji modeli pa 900 dolarjev, 1000 dolarjev in 1200 dolarjev.

Prihaja tudi deseta generacija pametnih ur. Apple Watch 10 bodo najtanjše ure doslej, ki bodo imele zaslone OLED s širokim vidnim kotom. Po novem imajo senzorje globine, temperature vode in poslušajo celo naše dihanje med spanjem - zaznavanje spalne apneje. Različica Ultra za zdaj ni bila deležna velikih sprememb, razen barve preobleke. Nova generacija slušalk AirPods 4 s čipom H4. Cenejša verzija, ki nima aktivnega dušenja okoliških zvokov, stane 130 dolarjev, dražja pa 180 dolarjev. Po novem jih lahko najdemo tudi s funkcijo Find My Device, saj ima škatlica vgrajen majhen mikrofon. Sorodna naprava je AirPods Pro 2 pa deluje kot slušni aparat brez recepta.