Žvižgačica iz Facebooka je Frances Haugen

Jurij Kristan

4. okt 2021 ob 20:56:17

Z intervjujem za oddajo 60 Minutes, medijske hiše CBS News, je padla tančica z osebe, ki je Wall Street Journalu priskrbela levji delež dokumentov, na katerih je časnik zgradil reportažo The Facebook Files. To je strokovnjakinja za podatke Frances Haugen, nekdanja članica Facebookove skupine Civic Integrity, ki se je borila proti dezinformacijam v času lanskih ameriških predsedniških volitev.

Sredi septembra je Facebook doživel zelo neprijetno presenečenje v obliki odmevne serije člankov The Facebook Files, ki so jo pripravili pri Wall Street Journalu. V njej so popisali vrsto kočljivih dogajanj v razvpitem tehnološkem velikanu, katerih rdeči niti sta v glavnem dve. Prvič, vodilni v Facebooku se dobro zavedajo negativnih plati svojih družbenih omrežij, a opozorila lastnih strokovnjakov ignorirajo, ker bi ukrepi za reševanje težav lahko ogrozili dobiček in rast podjetja. In drugič, podjetje ima v resnici nad lastnimi omrežji precej slab nadzor in ne ve, kako se lotiti problemov, kot so razmah teorij zarote, netenja sovraštva in hujskanja k nasilnim dejanjem.

WSJ je reportažo zgradil na ogromni množici dokumentov iz samega podjetja in že nekaj dni po lansiranju reportaže je postalo jasno, da so prišli v glavnem iz enega naslova, oziroma od ene osebe - ker jih je preko svojih odvetnikov predala tudi zvezni agenciji za nadzor trgov (Securities and Exchange Commission - SEC). Najavljeno je bilo, da se bo v kratkem javno razkrila in kongresu pomagala pri preiskavah, kar se je zgodilo danes z novim člankom v WSJ (plačljiv vir, alternativa) in pa intervjujem za CBS News. Frances Haugen je izkušena strokovnjakinja za podatke, ki je službovala že v Googlu in Pinterestu. V Facebook je prišla leta 2018, z nalogo pomagati pri preprečevanju propagandnih manipulacij (beri: ruskih) v času ameriških predsedniških volitev.

Problem je nastal lanskega decembra, ko je podjetje po volitvah kratkomalo razpustilo njeno delovno skupino Civic Integrity, čeprav je bila problematika, s katero se je ukvarjala, daleč od rešene, kar je že mesec kasneje pokazal napad Trumpovih upornikov na ameriški Kapitol. Haugen je najprej skušala vodilne prepričati, da delo še ni končano, a je sprevidela le, da v Facebooku prav nič ne more priti na pot dobičku. Naposled je spomladi sklenila, da je njena naloga preobrazba socialnih omrežij od zunaj, zato je, preden je maja zapustila Facebook, našla in s seboj odnesla več deset tisoč dokumentov, predvsem poročil notranjih strokovnih skupin in komunikacijo z vodilnimi v tej zvezi.

Posledice za Zuckerberga in sodelavce so v tem trenutku še nejasne. Ni preveč verjetno, da bi kolobocija podjetje tržno močno zabolela, toda hkrati je bila reportaža WSJ bržkone eden od vzrokov, da so morali zamrzniti razvoj Instagrama Kids. Veliko je sedaj odvisno od ameriških regulatorjev in vlade Joeja Bidna. Prejšnji četrtek je bila pred senatno komisijo za zaščito potrošnikov zaslišana Antigone Davis, Facebookova šefica za varnost, ki se je morala otepati očitkov, da v Instagramu napravijo premalo za zaščito otrok. Kaj bo SEC napravil z osmimi pritožbami, ki jih je Haugen vložila, je še preuranjeno reči. Sama bo pred senat stopila jutri (torek), nekateri pravniki pa opozarjajo, da verjetno nima popolne imunitete žvižgača, ker je dokumente predala tudi medijem.