Še vedno ni znan natančen vzrok za padec Facebookovega omrežja

Jurij Kristan

6. okt 2021 ob 08:20:54

V ponedeljek, 4. oktobra, je Facebook doživel doslej najdaljši - skoraj šesturni - mrk vseh svojih storitev v zgodovini. Krivec je bila napačna nastavitev sistema, ki s protokolom BGP skrbi za pogovarjanje Facebookovega dela internetnega omrežja z okolico, a boljših podrobnosti vzroka ta hip še ne poznamo.

V ponedeljek, kakšnih deset minut pred šesto popoldan po našem času, je nenadoma postalo nemogoče doseči omrežje Facebook - pa tudi Instagram; sporočila v WhatsAppu niso želela nikamor, na suhem pa so ostali tudi imetniki Oculusovih VR naočnikov. Se pravi: pokleknil je popolnoma ves Facebookov storitveni imperij - in to širom sveta, brez izjeme. Ljudje so se morali en večer pogovarjati z živimi osebki poleg sebe in internet je bil za slabih šest ur malce manj jezen kraj. Česa takšnega doslej še nismo videli in ker se je prav na isti dan razkrila živžgačica Frances Haugen, ki je Wall Street Journalu priskrbela dokumentacijo za odmevno reportažo The Facebook Files, se je seveda pričelo govori(či)ti o vsem mogočem, tudi stavki Facebookovih sistemskih inženirjev.

Strokovnjaki in opazovalci so najprej podrezali klasičnega krivca v takšnem primeru: imenske strežnike sistema DNS (Domain Name System), ki skrbijo za prevajanje internetnih naslovov iz črkovnih, kakršne pišemo v URL okence, v številčne IP naslove. Ker niso vračali poizvedb, je bilo sprva videti, da so ti res problem, toda nato je postalo jasno, da so zgolj pokazatelj večje težave. Padel je namreč sistem, ki ga Facebookov del interneta uporablja za to, da se sporazumeva z drugimi deli interneta - BGP ali Border Gateway Protocol. Najverjetneje je pri posodabljanju prišlo do neke hude napake, ki je povzročila izklop komunikacije z zunanjostjo in Facebook se je na ta način izredno učinkovito vrgel z interneta. Nekaj takega po ovinkih priznava tudi edino kratko tehnično poročilo, ki ga je podjetje doslej izdalo.

To pa je bil šele začetek glavobola, ki je v šestih urah prerasel v mini burlesko. Ker ni obratoval praktično noben del omrežja podjetja, je bilo povsem onemogočeno tudi vse delo na daljavo, vključno s trudom za rešitev zapleta, in breme je v celoti padlo na tehnike, prisotne na licu mesta. A tudi ti so bili ponekod ovirani, ker jim niso delovale kartice za vstop v prostore podjetja! Šaljivci so celo objavili prodajo Facebookovih domen, kar pa je zgolj posledica slabo spisanega programja, ki motri domene in se ni pravilno znašlo ob njihovi nedosegljivosti. Facebook je namreč sam svoj registrar.

Druga socialna omrežja, posebno še Twitter, so nad položajem zabavljala, toda dogodek je bolj zlovešč, kot je videti na prvi pogled. Opozarja na dejstvo, da imajo lahko takšni mrki velikih zasebnih omrežij ogromno objektivno škodo - pa ne govorimo zgolj o približno 60 milijonih dolarjev izgube, kolikor jih je v šestih urah utrpel Facebook zaradi izpada oglasov. Prekinjena je bila pomembna komunikacija in poslovno delovanje; DNS zahtevki so obremenili preostanek interneta, predvsem pa Facebook v deželah tretjega sveta ponekod zagotavlja izključen dostop do interneta.