Družbena omrežja odstranjujejo zloglasni dokumentarec zaradi neresnic o covidu-19

Matej Huš

11. maj 2020 ob 20:57:26

Koronavirus postaja tista prelomna točka v zgodovini, ko so se družbena omrežja nehala deklarirati kot platforme (ki odstranjujejo zgolj nezakonite vsebin) in aktivneje začela voditi uredniško politiko. Po vrsti namreč odstranjujejo neresnične vsebine, povezane s koronavirusom in pridruženimi teorijami zarote, četudi te tehnično niso nezakonite. Minuli teden se je na YouTubu znašel 26-minutni videoposnetek, ki je izrezan iz "dokumentarnega" filma Plandemic (ki ni v celoti o koronavirusu). V intervjuju sogovornica niza neverjetne trditve o obstoječih cepivih za druge bolezni, ki da škodujejo imunskemu sistemu ljudi, in povezavi s koronavirusom. Posnetek si je ogledalo več kot osem milijonov ljudi.

Citirajoč javno zdravje, sta Facebook in YouTube posnetek odstranila in še vedno brišeta sveže kopije, ki jih ljudje nalagajo na družbeni omrežji. Ustvarjalci so namreč ljudem omogočili prenos filma in jih vzpodbujajo k širjenju po družbenih omrežjih. Twitter je posnetek sprva označil kot nevaren, kasneje ga je v nekaterih primerih izbrisal, drugod ostaja kot kontekst. Ključnika #PlagueOfCorruption (ime knjige, ki črpa iz istih virov in ljudi kot film) in #Plandemicmovie je Twitter odstranil iz seznamov aktualnih (Trending). Knjiga Plage of Corruption je na Amazonu postala trenutno najbolj prodajana knjiga. Založnik Skyhorse odločitev, da knjigo založijo, utemeljuje z besedami, da zamisli v knjigi ne smejo ostati cenzurirane, temveč mora imeti svet pravico o njih razpravljati.

Avtorica knjige in sogovornica v intervjuju je Judy Mikovits, ki na družbenih omrežjih do februarja letos sploh ni imela omembe vredne aktivnosti, je postala ena najbolj prepoznanih in popularnih oseb na družbenih omrežjih. V intervjuju, ki ga je za Plandemic dala Judy Mikovits, so trditve, ki jih je revija Science prepoznala kot neresnice. Nekatere se nanašajo na virus, na primer da nošenje mask aktivira virus, v drugih pretiravata pri opisu svojega dosedanjega dela, na primer na področju HIV-a, ali nepopolno in nepošteno opišeta dosedanje dogodke, denimo zakaj je bila v zaporu (obtožnica je bila kasneje umaknjena) in situacijo glede njenega znanstvenega članka v Science. Članek je bil umaknjen, ker rezultatov ni bilo možno ponoviti. Ne drži niti, da je bila v zaporu, ker bi odkrila, da se s cepivi prenašajo retrovirusi, temveč zaradi težav z integriteto in kršenjem pravil, zaradi česar je bila tudi odpuščena.

Toda to ni zgodba o Judy Mikovits, ki je sicer po nekaj letih anonimnosti postala eden glavnih obrazov teorij zarote pri koronavirusu. Teorij je več, v njih pa nastopajo številni drugi posamezniki od Billa Gatesa do Anthonyja Faucija. V resničnem precepu so se znašla družbena omrežja, saj se na njih širijo dokazljivo neresnične vsebine (kar seveda še zdaleč ni prvič), ki pa so po drugi strani morda prvič res življenjsko nevarne. Zato so se giganti odločili, da prekršijo svoja doslej (nezapisana) vodila in povsem legalne, a neresnične in zavajajoče izjave odstranijo. Facebook je odstranitev filma Plandemic utemeljil z besedami, da govori o zdravilu za covid-19, ki ga zdravstvene organizacije ne priznavajo. YouTube je video odstranil, ker širi neresnične informacije o covidu-19. Medtem pa se na družbenih omrežjih nekontrolirano širijo objave v podporo trditvam iz filma in skupine podpore intervjuvanki. Mikki Willis, avtor filma Plandemic, se ne bo pritožil na izbris, temveč bo aktivno iskal druge kanale za širjenje, je dejal.