Perseverancu v drugo uspelo pobrati vzorec marsovskih kamnin

Jurij Kristan

5. sep 2021 ob 20:09:05

V drugem poskusu je rover Perseverance pridobil prvi vzorec s tal Rdečega planeta, namenjen kasnejšemu transportu na Zemljo. Prvi se je pred mesecem dni izjalovil zaradi sipkega materiala.

Nasino marsovsko robotsko vozilo Perseverance ima na odpravi široko paleto nalog; med osrednjimi je raziskovanje morebitnih sledov življenja v kraterju Jezero, toda poleg tega nosi s seboj letečega kompanjona, helikopterčka Ingenuity, za povrh pa se je prejšnji mesec lotilo še projekta, katerega sadove utegnemo užiti šele čez dobro desetletje. Gre za rudarjenje vzorcev marsovskih tal, ki so namenjeni vrnitvi na Zemljo. Slednje naj bi omogočila šele ena prihodnjih odprav, Mars sample-return mission, v kombinirani režiji Nase in Ese. Širokopotezni načrt predvideva, da bi Američani leta 2026 izstrelili odpravo z novim roverjem, ki bi dve leti pozneje pristal na Marsu, zbral na kup nakopani material ter ga pripeljal do rakete v pristajalniku, ki bi ga leta 2029 izstrelila v Marsovo orbito. Tam bi ga ujel evropski del odprave, ki bi ga nazaj v naše naročje prinesel v letu 2031.

Perseverance je v ta namen s sabo pritovoril 43 kapsul iz titanove zlitine, v katere pospravlja vzorce. Njihovemu nabiranju je namenjen navdušujoč vrtalni sistem, ki je pritrjen na dva metra dolgo roko. Omogoča več režimov vrtanja - z ali brez perkusijskega delovanja, odvisno od trdote kamnin. Kako natančno ga uporabljati, se bo treba še naučiti, kar kaže prvi poskus iz 5. avgusta, ki je bil neuspešen. Sveder je sicer ustrezno naluknjal ciljani kamen, toda ko so nadzorniki stehtali, koliko materiala so zbrali v kapsuli, se je izkazalo, da je prazna. Za takšen izid so okrivili drobljivost kamnine, ki je bila očitno preveč sipka, da bi ostala v jedru svedra, in se je ob dvigu naprave stresla nazaj ven.

V izogib nevšečnostim so si za drugi poskus, 1. septembra, izbrali skalo z drugo vrsto kamnine. Prilagodili so tudi postopek - na način, da so po dvigu vrtalnika njegovo vsebino takoj slikali s kamero. Ta je tokrat pokazala polno vsebnost, a le do procedure, pri kateri z vibriranjem odstranijo material s sten svedra in ga v celoti zberejo v kapsuli na dnu vrtalnika. Po tistem so bile svetlobne razmere tako slabe, da fotografije niso več dale enoznačnega odgovora in treba je bilo čakati še nekaj dodatnih dni, da smo danes vendarle dobili potrditev. Sledil bo prenos v vozilo, tehtanje kapsule ter njena hramba, vozilce pa se bo odpravilo novim ciljem naproti. Na voljo je še 41 kapsul.