Prvi helikopterski polet na Marsu uspel

Matej Huš

19. apr 2021 ob 21:38:19

Dobrih 117 let po prvem poletu bratov Wright je človeštvu uspel podoben mejnik na drugem planetu. Helikopter Ingenuity, ki je na Mars prispel februarja, bi bil moral poleteti že pred tednom dni, a so zaradi težav v testni sekvenci odpovedali polet. Danes pa je šlo brez težav in Ingenuity je na Marsu letel 40 sekund, kar je primerljivo z letalom bratov Wright, ki je prvikrat letelo 12 sekund, najdlje v tem istem dnevu pa slabo minuto. Primerjav z bratoma Wright se je zavedala tudi NASA, zato ima Ingenuity dober kvadratni centimeter velik kos muslina s tega prvega letala. Ob tem moramo biti pošteni in povedati, da plovila so v tujih atmosferah že plula, denimo baloni v misijah Vega 1 in Vega 2 na Veneri. Ingenuity pa je prvi kontroliran polet s tujega planeta na tujem planetu.

Danes ob 9.34 po slovenskem času je Ingenuity zavrtel zavrtel elise z 2400 vrtljaji na minuto in se dvignil tri metre visoko. Potem je lebdel nekaj sekund, se obrnil za 90 sekund in varno pristal, tako da je vse skupaj trajalo 40 sekund. Za 85 milijonov dolarjev vredno plovilo se to sliši precej skromen dosežek, a na Marsu ni nikogar, ki bi prevrnjen ali kako drugače ponesrečen helikopter lahko premaknil. V prihodnosti bodo poleti daljši, vse tja do 90 sekund, saj bo Ingenuity na višini pet metrov letel vse do 300 metrov od Perseverancea. V glavnem gre za tehnološko demonstracijo, ki bo pokazala uporabnost helikopterjev na tujih svetovih. Bo pa Ingenuity posnel več fotografij, ki bodo bodisi črno-bele proti površju ali barvne proti površju. Rover namreč ne more povsod. Razni previsi, strmine, klifi, kraterji in druge formacije so nedosegljive za roverje, helikopter pa bo zlahka odletel nadnje.

Če bo NASA zadovoljna z delovanjem Ingenuityja, bo v prihodnosti tovrstne helikopterje redno uporabljala. Na Saturnovo luno Titan bo že leta 2027 poletel oktokopter Dragonfly, ki bo bistveno večji. Tam bo to šlo, saj je atmosfera tam štirikrat gostejša kot na Zemlji, medtem ko je Marsova zgolj kakšen odstotek Zemljine. Ingenuity ima pričakovano življenjsko dobo 30 solov, kar se bo izteklo 4. maja. Zatem bo odšel na večjo spanje v krater Jezero, medtem ko bo rover vozil še - upajmo - leta. Predhodnikoma je uspelo.