Microsoft se odreka Androidnim aplikacijam v Oknih

Jurij Kristan

7. mar 2024 ob 07:47:08

Pri Microsoftu so najavili, da bodo v roku leta ugasnili podporo za podsistem, ki v Windows 11 omogoča poganjanje aplikacij za Android.

Pred tremi leti so v Microsoftu potegnili zanimivo potezo in v Windows 11 pripeljali Androidne aplikacije. Programje poganja podsistem Windows Subsystem for Android (WSA), ki je sicer nadaljevanje podobne zmogljivosti za Linuxova orodja, medtem ko so za samo dostavo aplikacij uporabili kanec nerodno rešitev, namreč Amazonovo spletno trgovino za Android, ki sicer v Oknih tehnično v Sloveniji ni podprta; toda druge rešitve očitno ni bilo na voljo, saj Googlova tržnica za takšne namene ni bila dosegljiva. Čeprav je WSA zanimiv tehnični bonbon, ki kaže na moderne zmogljivosti funkcij za virtualizacijo, pa realna raba Androidnih aplikacij v Oknih nikoli ni bila bogvekako smiselna, saj je bera nativnega Androidnega programja za velike zaslone že tako majhna, v okviru Amazonove trgovinice pa je še precej manjša, saj tam ponudba obsega zgolj delček tiste v Googlovi.

Zato ni hujše presenečenje, da so v Redmondu nad zadevo obupali. WSA bo s 5. marcem 2025 prešel v fazo end-of-life in torej ne bo več deležen posodobitev ali podpore. Kupljene aplikacije bodo delovale tudi po tem datumu, toda vkup z vsemi tveganji, ki jih prinese manko novih popravkov. Takrat bo postala v Oknih nedosegljiva tudi Amazonova tržnica, že sedaj pa jo spremljajo opozorila in je ni več mogoče najti z iskalnikom v Microsoft Storu. V Amazonu pravijo, da bodo skušali prehod napraviti čim manj boleč za razvijalce; ti obenem ne morejo več lansirati novega programja za WSA. V Microsoftu bodo odslej tesnejšo sprego PCjev s telefoni iskali na drugačne načine, kot je na primer raba telefona v vlogi webcama - s čimer seveda sledijo Applu in tamkajšnjemu povezovanju iphonov z maci.