Družbena omrežja še vedno omejujejo talibanske vsebine

Matej Huš

18. avg 2021 ob 13:15:39

Potem ko so talibani prevzeli oblast v Afganistanu, družbena omrežja niso bistveno spremenila svoje politike do vsebin, ki jih objavljajo. Večinoma se sklicujejo na opredelitev talibanov kot teroristične organizacije po razumevanju ameriških oblasti, zato njihove vsebine omejujejo in po potrebi brišejo.

Facebook je včeraj ponovil, da je prepovedano predstavljanje, podpiranje ali poveličevanje talibanov, kar velja tako na glavni strani Facebook kakor tudi na hčerinskih WhatsAppu in Instagramu. Račune, ki jih urejajo talibani, sproti odstranjujejo. Razlog je uvrstitev skupine med teroristične skupine po ameriški zakonodaji, kar je v nasprotju s Facebookovimi pogoji uporabe. Dodajajo, da Talibanom uporabo Facebook blokirajo že leta. Zaposlenih imajo več strokovnjakov za Afganistan, ki so rojeni govorci jezikov dari in pašto, za patruljiranje po omrežju in iskanju novih težav. WhatsApp sicer omogoča šifrirano komunikacijo, a pregledujejo nešifrirani del (imena, profilne fotografije, poimenovanja skupin) in na podlagi tega blokirajo sumljivo komunikacijo.

WhatsApp je tudi zaprl skupino, ki so jo ustvarili Talibani in naj bi služila kot neke vrste klic v sili, kamor bi civilisti prijavljali nasilje. Nekateri strokovnjaki to potezo označujejo kot škodljivo, ker s tem krni komunikacijo med Talibani in civilnim prebivalstvom. Na Twitterju je situacija drugačna in za zdaj talibani lahko širijo svojo sporočila. Pred dvajsetimi leti, ko so bili nazadnje na oblasti, družbenih omrežij ni bilo, a so bili že tedaj mojstri za propagando. Družbena omrežja jim bodo - tako kot vsem skupinam - omogočila še lažje širjenje svojih nazorov.