WhatsApp začasno prenehal sodelovati z oblastmi v Hongkongu

Dare Hriberšek

6. jul 2020 ob 21:18:39

Iz podjetja v lasti Facebooka so sporočili, da so začasno nehali odgovarjati na poizvedbe hongkonških oblasti po uporabniških podatkih. Razlog je seveda zakon o nacionalni varnosti, ki so ga sprejeli v Pekingu in kriminalizira vsako dejanje odcepitve, subverzije, terorizma ali dogovarjanja s tujimi silami. Nasploh pa uvaja nekoliko bolj avtoritaren sistem, kot so ga otočani doslej poznali. Pri WhatsAppu so zato napovedali, da se bodo pred nadaljevanjem sodelovanja posvetovali s strokovnjaki s področja varovanja človekovih pravic ter nasploh preučili celosten vpliv spornega zakona.

Hongkong je pred 23 leti kot nekdanja britanska kolonija prešel pod Kitajsko, v vmesnem času pa je imel nekoliko hibriden položaj; za razliko od celinske Kitajske so prebivalci Hongkonga imeli neoviran dostop do spleta in spletnih storitev, tudi do zahodnih, kot so Google, Facebook in Twitter, ki so sicer na celini blokirani.

Nekateri Hongkonžani so povedali, da so temeljito pregledali svoje pretekle objave na družbenih omrežjih in izbrisali morebitne sporne, kamor sodijo zlasti tiste, povezane z lanskimi protesti proti oblastem v Pekingu. Tamkajšnja policija je že tedaj poskušala s pomočjo lastnih uporabniških računov WhatsApp uporabiti za zbiranje podatkov o protestnikih, kar so v podjetju preprečili z izbrisom.