V delu Indije izklop interneta poteka že tretji dan

Matej Huš

14. dec 2019 ob 10:21:57

V indijskih zveznih deželah Assam in Meghalaya so v četrtek izklopili dostop do interneta, da bi zajezili proteste, ki so izbruhnili po sprejemu nove zakonodaje. V četrtek je indijski predsednik Ram Nath Kovind potrdil novelo zakona o državljanstvu, ki ga je dan pred tem sprejel indijski parlament. V zakonu je predviden način za pridobitev indijskega državljanstva za nemuslimanske manjšine iz Afganistana, Pakistana in Bangladeša, ne pa tudi za muslimansko manjšino, ki že živi v Indiji, a brez državljanstva. Po sprejemu zakona so izbruhnili protesti v deželah Assam in Meghalay, zaradi česar je vlada omejila telekomunikacije.

V Meghalayi so onesposobili tudi pošiljanje mobilnih sporočil, medtem ko je v obeh deželah dostop do interneta močno oviran. Oblasti to utemeljujejo z veliko možnostjo, da se družbena omrežja (Facebook, WhatsApp, Twitter ali YouTube) uporabijo za širjenje govoric in informacij o protestih, ki bi potencialno lahko varnostno situacijo še poslabšale ali zanetile nove proteste. Združeni narodi so blokado dostopa do interneta že večkrat označili za kratenje človekovih pravic.

Indija je sicer prvak v izklapljanju interneta. V lanskem letu so to storili 134-krat, letos pa že 89-krat. V deželah Jammu in Kašmir so bili letos brez interneta 133 dni. Na drugem mestu je Pakistan, ki je internet izklopil 12-krat, medtem ko ostale države po tem ukrepu posegajo bolj redko (a včasih s selektivnimi blokadami za zelo dolgo časa).