Tudi Google bo znižal provizijo v Play Storu

Dare Hriberšek

16. mar 2021 ob 21:25:00

Začenši s 1. julijem, bo Google za polovico znižal 30 odstotno provizijo, ki jo pobere ob vsakem plačilu v svojem Play Storu. Popust bo veljal vse dokler ponudnik v tekočem letu ne bo zaslužil milijona ameriških dolarjev, zatem bo znova obdavčen s 30 odstotki. Podoben popust je lani novembra pripravil tudi Apple, a s pomembno razliko: pri njih gre za poseben "program", ki ga moraš zapustiti, potem, ko prvič v letu dni presežeš milijon dolarjev, medtem, ko se bo igra pri Googlu vsako leto začela znova in bo do zasluženega milijona veljala tako za garažne programerje, kot tudi za največje založbe.

Kot so povedali pri Googlu, bo sprememba razveselila veliko njihovih razvijalcev. Relativno seveda, saj svoje izdelke na njihovi tržnici zaračunava le 3 odstotke ponudnikov. Res pa je, da jih od teh le odstotek v letu dni zasluži več od razmejitvenega milijona, zato jih bo popusta deležna velika večina.

Vodstva Googla seveda ni poprijel nenaden napad empatije, pač pa je podjetje previdno, potem ko je tako kot Apple lani padlo pod drobnogled regulatorjev. Spomnimo, potem, ko so jih vrgli tako iz App kot iz Play Stora, so nadvse odmeven spor na to temo zakuhali pri Epic games. Politiko provizij na tržnicah programske opreme na primeru Appla tako zdaj preiskuje Evropska komisija, s spremembami zakonodaje pa so se jih lotile tudi nekatere ameriške zvezne države.