Začela se je doba Xiaomija

Matej Huš

7. avg 2021 ob 06:21:29

Pred četrtletjem se je Xiaomi komaj dobro prebil na drugo mesto med proizvajalci pametnih telefonov, minuli mesec pa je uvrstitev še izboljšal. V Counterpoint Researchu so izmerili, da je bil julija Xiaomi s 17,1-odstotnim tržnim deležem med proizvajalci pametnih telefonov vodilni. Na drugo mesto je zdrsnil Samsung s 15,7 odstotka, tretji pa je Apple s 14,3 odstotka.

Medtem ko je delež Appla in Samsunga z nihanji sorazmerno stabilen - julija sta oba zanihala navzdol - Xiaomi vse od leta 2017 vztrajno raste. Tedaj so začeli pri petih odstotkih, do danes so tržni delež že več kot potrojili. Samo v juliju je zrasel za četrtino, na roku pa mu gredo tudi težave Huaweija zaradi ameriške blokade. Xiaomijevi telefoni so še posebej priljubljeni na Kitajskem, v Evropi in Afriki. Ko se je svet po epidemiji začel pobirati, je Xiaomiju koristila tudi Samsungovo nedohajanje povpraševanja.

Xioami je resda začel kot poceni kopija Applovih telefonov, a je do danes z 58 modeli zgradil celovit asortiman, ki vključuje telefone vseh cenovnih razredov. Stavijo predvsem na ekstreme pri strojni opremi, kot so velike baterije, 50-megapikselski senzorji in podobno.

Pričakovati je, da bo Samsung v prihodnjih četrtletjih ponovno splezal na vrh, ko se bodo zagnale vse njihove tovarne. Večje vprašanje pa je, ali bo tam ostal dolgoročno.