Lani najslabše leto za proizvajalce pametnih telefonov

Matej Huš

5. feb 2019 ob 20:05:31

Analitiki v IDC so leto 2018 ocenili za najslabše leto pri prodaji pametnih telefonov v zgodovini, saj je prodaja upadla za 4,1 odstotka in se skrčila na raven iz leta 2014. Ker se cene telefonov dvigujejo, ljudje ostajajo zadovoljni s starejšimi telefoni, kar negativno vpliva na prodajo.

Apple torej še zdaleč ni edini proizvajalec pametnih telefonov, ki ima za seboj težko leto, je pa njegov 11-odstotni padec vseeno med večjimi. Za slabo prodajo izvršni direktor Tim Cook krivi gospodarsko upočasnjevanje na Kitajskem, močan dolar, nižje subvencije operaterjev in program za zamenjavo baterij. Samsung je lani zabeležil 5,5-odstotni padec prodaje. Zanimivo je, da so uspešnejši kitajski proizvajalci. Huawei je beležil kar 44-odstotno rast, prav tako sta rasla tudi Oppo (+6,8 odstotka) in Xiaomi (+1,4 odstotoka).

Lani so vsi proizvajalci po vsem svetu prodali 1,4 milijarde pametnih telefonov, kar je enako kot leta 2014. V zadnjem četrtletju, ki je zaradi nakupovalne sezone tradicionalno najuspešnejše, je bil padec 4,9-odstotni. Večjo rast pričakujejo šele ob prihodu prvih naprav s podporo 5G in ustreznih omrežij.