Kitajska vlada zaradi glasbenih pravic kaznovala Tencent

Dare Hriberšek

25. jul 2021 ob 16:47:47

Kitajski regulator trga je podjetju Tencent naložil 500.000 juanov oz. dobrih 66.000 evrov globe in mu prepovedal nadaljnje uveljavljanje ekskluzivnih avtorskih pravic za pretočno glasbo, saj naj bi šlo za nepošteno tržno prakso. Tencent je namreč skozi leta s prevzemi, kot je bil denimo nakup China Music Corporation leta 2016, kopičil ekskluzivne pogodbe z glasbenimi založbami in jih prenašal na svojo, posebej zato ustanovljeno družbo Tencent Music Entertainment Group, ki ponuja storitve pretočne glasbe. Na ta način je podjetje obvladovala približno 80 odstotkov glasbene ponudbe na kitajskem trgu, s čimer je učinkovito oviralo manjše ponudnike.

Kitajska vlada je v zadnjih mesecih stopnjevala pritisk na svoja velika tehnološka podjetja, med katera sodi tudi Tencent. Podjetje je pod drobnogled regulatorjev in javnosti prišlo zaradi obtožb podjetja Bytedance, lastnika TikToka, da na svojem omrežju WeChat ovira konkurente in blokira njihove vsebine. Nedavno pa Tencentovo hčerinsko podjetje DiDi, ki se ukvarja s ponujanjem prevozov, moralo umakniti svojo aplikacijo s kitajskih spletnih tržnic, saj naj bi nelegalno upravljala z uporabniškimi podatki. Trgovski gigant Alibaba pa je letos aprila zaradi kršenja konkurenčnih pravil skupil kar 2,3 milijarde evrov težko kazen, njihova hčerinska družba Ant Group (prej AliPay), pa je morala tik pred zdajci prekiniti načrte o javni prodaji svojih delnic in praktično zaustaviti svojo dejavnost na področju financ.

Predstavniki Tencenta so sporočili, da bodo odločitev spoštovali in ukrepali skladno z navodili ter v 30 dneh prekinili vse obstoječe pogodbe z založbami.