Kitajske oblasti preiskujejo Alibabo

Dare Hriberšek

25. dec 2020 ob 14:01:17

Kitajska uprava za nadzor trga je zoper trgovskega velikana Alibabo uvedla preiskavo zaradi domnevno monopolnega ravnanja. Šlo naj bi za nekatere sporne prakse, konkretno siljenje prodajalcev, da svoje blago ponujajo izključno pek Alibabine platforme, zaradi česar so morali podpisovati pogodbe o ekskluzivnem sodelovanju.

Predmet preiskave je tudi sestrsko podjetje za finančne tehnologije Ant Group, prej znano pod imenom Alipay, ki je moralo prejšnji mesec preložiti svojo javno prodajo. Kitajski regulatorji so uvrstitev v borzno trgovanje zaustavili samo dan pred tem, razlog je bila njihova zaskrbljenost nad storitvami mikro posojil, ki jih podjetje ponuja. Ant Group je tudi predmet te zadnje preiskave, katere cilj naj bi bil vzpostaviti konkurenco ter finančni nadzor nad njihovim poslovanjem, obenem pa zaščititi interese uporabnikov.

Splošno prepričanje je, da se kitajske oblasti začenjajo bati moči, ki so si jo v zadnjih letih pridobila tamkajšnja velika spletna podjetja. Ta imajo prek svojih storitev za prodajo in plačila velik vpliv na milijone prebivalcev. Jack Ma, lastnik Alibabe in nekakšen podjetniški zvezdnik, pa naj bi jim sploh zrasel čez glavo. Konec oktobra je tako na nekem dogodku kitajskim bankam in državnim regulatorjem pripisal mentaliteto zastavljalnic. Odtlej s strani oblasti prejema udarec za udarcem, nedavno so močno poostrile protimonopolna pravila, kar je vrednost delnic Alibabe doslej znižalo že za 17 odstotkov.