Na Kitajskem bodo s prepoznavanjem obrazov mladoletnim omejevali igranje iger ponoči

Matej Huš

10. jul 2021 ob 14:42:17

Zaradi težav z zasvojenostjo kitajskih mladostnikov z računalniškimi igrami in igrami na telefonu, je kitajski gigant Tencent zagnal sistem Midnight Patrol, ki na kontroverzen način mladoletnim onemogoča igranje iger med 22. in 8. uro. Tudi podnevi je igranje omejeno na 90 minut dnevno, za praznike pa tri ure dnevno. Že sedaj je obvezna prijava z resničnim imenom, kar preverjajo ponudniki dostopa do interneta, ki brez tega internetnega dostopa ne smejo dodeliti. Formalno te prepovedi obstajajo že od leta 2019, a jih je bilo težko v praksi izvajati, zato bodo sedaj poizkusili biometrično. Midnight Petrol bo prepoznaval obraze in to reševal, obljubljajo.

Mladostniki so se namreč doslej znašli tako, da so uporabili prijavne podatke svojih skrbnikov ali drugih polnoletnih oseb, s čimer so se izognili vsem omejitvam. Odslej bo to težje, saj bo novi sistem deloval s prepoznavanjem obraza uporabnikov, kar bo teže pretentati kot gesla. Tencent tehnologijo preizkuša od aprila in je na voljo že v 60 igrah različnih založnikov. Junija je povprečno 5,8 milijona uporabnikov na dan uporabilo Midnight Patrol.

Odzivi so kakopak mešani. Nekateri potezo pozdravljajo, drugi pa opozarjajo, da si Tencent jemlje absolutno preveč pristojnosti, da se obnaša pokroviteljsko in da gre za nesorazmerno uporabo osebnih podatkov (v Sloveniji na primer niti na delovnem mestu ni dovoljena uporaba biometrije za evidentiranje delovnega časa, če ni to dokazljivo potrebno zaradi varnosti). Kritiki izpostavljajo prav zbiranje osebnih podatkov v novem sistemu kot nedopustno. Debata o tem traja že od leta 2019, ko so uzakonili obvezno uporabo interneta pod pravim imenom brez psevdonimov.