Facebook, Google in Twitter grozijo z odhodom iz Hongkonga

Matej Huš

5. jul 2021 ob 22:03:19

Facebook, Google in Twitter so hongkonškim oblastem zagrozili, da bodo prenehali ponujati svoje storitve prebivalcem te države, če bodo sprejeli novi predlog zakona o varovanju osebnih podatkov. Po novem zakonu bi bila podjetja kazensko odgovorna za razkrivanje osebnih podatkov drugih uporabnikov na svojih platformah.

Med protesti leta 2019 se je razširila praksa razkrivanja identitete, kar s tujko imenujemo doxxing. Gre za namerno razkrivanje identitete posameznikov in priobčitev teh podatkov na spletu z namenom nadlegovanja. Ker se je to dogajalo množično, so predlagali spremembo zakonodaje, ki bi uvedla stroge kazni za to početje. Nepooblaščeno razkrivanje osebnih podatkov na družbenih omrežjih bi se kaznovalo z zaporno kaznijo do petih let in milijonov hongkonških dolarjev (100.000 evrov). Odgovorne pa bi bile tudi platforme, če bi se ti podatki delili na njihovih straneh in ne bi bili pravočasno pobrisani. Podjetja zagotavljajo, da so proti doxingu, a da je zakon napisan tako ohlapno, da bi lahko bila sama pravno odgovorna za početje uporabnikov. To bi bil povsem nesorazmeren odziv, so še zapisali.

Omenjena trojica pisma, ki so ga poslali oblastem, uradno ne komentira. Neuradno je znano, da v njem piše, da je edini način, da bi se podjetja izognila sankcijam, prenehanje poslovanja v Hongkongu. Hongkong je potrdil prejem pisma. Trenja med oblastmi in ameriškimi podjetji se sicer poglabljajo vse od leta 2019, ko je začel Peking zategovati vajeti nad tem posebnim administrativnim območjem. Ameriški velikani so lani prenehali obravnavati zahtevke hongkonških organov pregona za posredovanje informacij, češ da je Peking vsilil prestrogo zakonodajo in da si prizadeva pokoriti Hongkong.