Anonymous grozi Islamski državi, ta se ne vznemirja

Matej Huš

18. nov 2015 ob 07:45:37

O hekerski skupini Anonymous že nekaj časa nismo pisali, sedaj pa so spet opozorili nase. Že v preteklosti niso napadali le političnih tarč (npr. NATO in ameriške vlade), temveč tudi strani z otroško pornografijo in domnevno celo mamilarske kartele, zato ni presenetljiva napoved, da se bodo lotili Islamske države. Po pariških samomorilskih napadih so namreč začeli operaciji #opISIS in #opParis, v sklopu katerih bodo izvajali internetne napade proti Islamski državi. Gre za okrepitev akcije, ki jo je Anonymous napovedal že februarja po masakru na uredništvu tednika Charlie Hebdo.

Kako točno bo to videti, si je težko predstavljati. Anonymous sicer trdi, da so doslej uspeli doseči umaknitev več kot 5500 računov na Twitterju, ki so pripadali pripadnikom ali simpatizerjem Islamske države. Poleg tega se posvečajo tudi razkrivanju osebnih podatkov domnevnih rekruterjev Islamske države, kar je lahko problematično, ker se je Anonymous v preteklosti že motil. To ni prva tovrstna akcija, saj je Anonymous pred kratkim objavil seznam simpatizerjev skupine Ku Klux Klan. BBC je dobil pisni intervju z domnevnim predstavnikom Anonymousa, v katerem jim je ta pojasnil, da želijo identificirati odgovorne za pariške napade, onemogočiti njihov propagandni stroj in javnosti posredovati zbrane informacije. Islamske države ne želijo onemogoči le na internetu, temveč na sploh.

Obveščevalne službe so do teh namenov skeptične, saj tudi same nadzorujejo dobršen del interneta. To je lažje početi, dokler člani skupin komunicirajo na spletu, kot pa če jih preženemo v podzemlje (dark web). Kakorkoli, Anonymous je od februarja nanizal nekaj uspehov, saj so uspeli doseči zaprtje 149 spletnih strani ter prijaviti 5000 propagandnih videoposnetkov. Anonymous ni edina skupina, ki je napovedala boj proti Islamski državi; podobno so storili tudi v BinarySecu. Tudi te so spodbodli napadi v Parizu.

Medtem pa je Islamska država napovedala, da bodo boj prenesli tudi v računalniški svet. Britanska vlada opozarja, da naj bi se Islamska država pripravljala na sabotaže sistemov, ki lahko povzročijo škodo in žrtve. Hekerski napad na železniško omrežje, semaforje, komunalne sisteme, kontrolo letalskega prometa, bolnišnice ipd. lahko povzroči ogromno težav. Za zdaj Islamska država naj ne bi imela potrebnih znanj in opreme, a se temu bližajo, pravijo Britanci. Zato ni presenetljivo, da si v Veliki Britaniji prizadevajo za sprejem zelo orwellovske zakonodaje.

Islamska država je na navedbe Anonymousa odgovorila tako, da jih je označila za idiote. Pravijo, da ni nič, kamor bi se dalo vdreti, in da so uspehi Anonymousa omejeni na račune na Twitterju. Vseeno so objavili nekaj osnovnih navodil, kako se zaščiti pred hekerskimi napadi.