Robinhoodu najvišja kazen v zgodovini FINRA

Matej Huš

1. jul 2021 ob 07:34:01

Ameriški regulator finančnih inštitucij (Financial Industry Regulatory Authority) je kaznoval podjetje Robinhood Financial LLC, ki trži aplikacijo Robinhood za hitro in poceni trgovanje na borzah. FINRA je Robinhoodu izrekla 57 milijonov dolarjev globe in plačilo 12,6 milijona dolarjev odškodnine strankam, ki so bile zaradi protipravnega delovanja oškodovane. To je najvišja globa, ki jo je FINRA doslej izrekla.

Glavni očitek se nanaša na tehnične težave z mobilno platformo za trgovanje, zaradi katerih med povečano volatilnostjo stranke niso mogle opravljati vseh poslov, kar jim je povzročile visoke izgube. Poleg tega je Robinhood tudi nepoučenim vlagatelj dovoljeval investicije v kompleksne izvedene instrumente, ki so zelo tvegani, ne da bi jih primerno opozoril na možnost izgube premoženja. K temu sodi tudi trgovanje z visokimi vzvodi. FINRA je posebej izpostavila lanski primer, ko je uporabnik Robinhooda storil samomor, ker mu je aplikacija napak prikazovala negativno stanje v višini 730.165 dolarjev pri trgovanju v vzvodom (tedaj so negativna stanja možna) namesto pozitivnega stanja 16.000 dolarjev. V poslovilnem pismu je zapisal, da zagotovo ni omogočil trgovanja z vzvodom v svojem računu. Še ena kršitev je bilo nezadostno preverjanje istovetnosti uporabnikov, zaradi česar je Robinhood do konca leta 2018 odprl več sto računov, ki so pripadali umrlim osebam. V več deset tisoč primerih Robinhood regulatorja ni obvestil o pritožbah, čeprav bi ga bil moral.

FINRA ugotavlja, da so kršitve trajale pet let. Robinhood se je na odločitev odzval z besedami, da so vložili veliko v izboljšavo stabilnosti, poučitev strank ter pomoč uporabnikom.

Robinhood je na prve strani novic prijadral konec minulega leta, ko je eksplozivno rast delnic Gamestopa povzročila usklajena akcija uporabnikova Reddita, ki so uporabljali Robinhood in E-Toro.