Robinhood kupil Bitstamp

Matej Huš

9. jun 2024 ob 15:36:25

Robinhood Markets, ki upravlja priljubljeno istoimensko trgovalno platformo, bo prevzel kriptomenjalnico Bitstamp. Za podjetje bo odštel 200 milijonov dolarjev, s čimer bo konkuriral Binanceu in Coinbasu, ki sta dve najbolj uveljavljeni imeni v kriptosvetu. Prevzem bo končan v prvi polovici prihodnjega leta.

Bitstamp sta ustanovila Slovenca Damian Merlak in Nejc Kodrič, ki sta ga leta 2018 polovico prodala za približno 200 milijonov dolarjev. Podjetje je tedaj kupil holding NXMH, ki je v lasti južnokorejskega NXC, a ne v celoti. Delež je obdržal tudi Nejc Kodrič, pa tudi nekateri drugi zgodnji investitorji, denimo sklad Pantera.

Robinhood pa poznamo po trgovalni platformi Robinhood, ki omogoča trgovanje tako s klasičnimi vrednostnimi papirji kakor tudi kriptožetoni. Bitsamp je zanj privlačen predvsem zaradi več kot 50 licenc in dovoljenj za trgovanje s kriptovalutami po celem svetu, posebej popularen pa je v Evropi in Aziji. Bitstamp ima sedež v Londonu in pisarne v Sloveniji, Singapurju, Luksemburgu in New Yorku.