Eksplozija Gamestopa: niso bili le prodajalci na kratko

Matej Huš

19. okt 2021 ob 22:47:05

Januarja je eksplodirala delnica trgovca z igrami Gamestop, ko so na Redditu ugotovili, da je delnica prekomerno prodana na kratko. Mali vlagatelji so se organizirali in kupovali delnice do onemoglosti, kar je povzročilo silovito rast cene, saj prodajalci na kratko niso zmogli zapirati pozicij. Dogodek je močno odmeval, poskrbel za preiskavo in najvišjo kazen, ki jo je doslej izrekla FINRA (Financial Industry Regulatory Authority). Sedaj imamo na mizi poročilo o dogodku.

Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je objavila 45 dolgo poročilo o dogodku. Bistveno sporočilo poročila je, da prodajalci na kratko, dasiravno so prispevali k rasti cene delnice, niso imeli glavnega vpliva. Drži, da je bila delnica močno občutljiva na iztis prodajalcev na kratko (short squeeze), ker je bilo izposojenih in prodanih 123 odstotkov delnic podjetja. V normalnih časih je za vse delnice ta delež pod 50 odstotkov, nad 90 odstotkov pa se je povzpel le v izoliranih primerih v letih 2007 in 2008. Januarja letos se je nekaj delnic povzpelo nad 50 odstotkov. Prekomerno razprodanost delnic Gamestopa so odkrili tudi na Redditu, zato so se lotili kupovanja delnic.

To je bil glavni razlog za rast cen. Iztis prodajalcev na kratko ni imel bistvenega vpliva in je k volumnu prispeval le majhen delež. Povpraševanje je med 13. in 29. januarjem raslo preprosto zato, ker so se našli vedno novi kupci, ki so delnico resnično želeli. Promet je bil 13-krat večji od povprečja lani. Veliko večino delnic so pokupili nepoučeni mali vlagatelji in ne institucionalni.

Posredniki, kot je Robinhood, ki so v tem času prekinili trgovanje z delnico, tega niso počeli, kar bi kaj skrivali ali komu pomagali. SEC pojasnjuje, da so borze zaradi izjemne volatilnosti zaračunavale visoke pristojbine, ki jih posredniki niso želeli kriti. Zato so preprosto onesposobili trgovanje s temi delnicami.