V poldrugem desetletju je Zemlja zadržala dvakrat več toplote

Matej Huš

19. jun 2021 ob 23:09:00

Globalno segrevanje, ki je posledica kopičenja toplogrednih plinov v atmosferi, običajno predočujemo z dvigom povprečne temperature na Zemlji. Če pa se ta temperatura dviguje, to pomeni, da se Zemlja segreva. Z drugimi besedami pa to pomeni, da energijska bilanca Zemlje ni poravnana. Trenutno Zemlja od Sonca prejme več toplote, kot je odda v vesolje, zato lahko povprečna temperatura raste. Efekt je podoben, kot če se oblečemo v toplo plast oblačil. Tudi tedaj se novo ravnotežje vzpostavi pri višji temperaturi kože.

Najnovejša raziskava, ki sta jo izvedli NASA in NOAA, je razkrila, da se neravnovesje povečuje. V obdobju od leta 2005 do 2019 se je presežek energije, ki na Zemlji ostaja in se ne izseva v vesolje, podvojil. Energijsko neravnovesje Zemlje (EEI) trenutno znaša 0,3 odstotka glede na vpadlo energijo in večinoma segreva oceane (90 odstotkov). Od leta 2005 do 2019 se je to neravnovesje povečevalo s povprečno hitrostjo 0,5 W/m2/desetletje.

V raziskavi razlog za trenutno neravnovesje med vpadlo in izsevano energijo pripisujejo toplogrednim plinom, ki se nabirajo v atmosferi. Drugi dejavnik, ki prav tako vpliva na EEI, so izpusti aerosolov, raba zemlje, naravni dogodki (izbruhi ognjenikov) in spremembe v Sončevi aktivnosti. Seveda se vsako ravnovesje sčasoma izravnava, a glavni problem je, da se ob nespremenjenem ozračju (koeficient toplotne prevodnosti) in površju (albedo) izsev lahko poveča le, če se dvigne temperature. Povečevanje EEI povzroča poviševanje povprečne temperature, taljenje ledenikov, dvigovanje gladine morja (tako zaradi taljenja ledu na kopnem kakor zaradi toplotnega raztezanja).

EEI so ocenili z dvema različnima metodami: iz satelitskih podatkov in meritev na terenu. Obe metodi sta pokazali usklajene rezultate. V povprečju znaša neravnovesje 1,0 W/m2, medtem ko je bilo pred desetletjem samo pol toliko. En vat na kvadratni meter presežne energije se sicer sliši malo, a Zemljina površina je velika. V raziskavi poudarjajo, da gre za prikaz dogajanja v poldrugem desetletju, zato iz te raziskave ni možno sklepati, kakšna bo bilanca v prihodnosti. Če pa bo njen trend ostal pozitiven, torej se bo hitrost absorpcije toplote še povečevala, bodo podnebne spremembe še intenzivnejše kot sedaj, so zaključili.