IPCC: Globalno segrevanje kritično, ukrepati je treba takoj

Matej Huš

10. avg 2021 ob 00:29:27

Mednarodni odbor za podnebne spremembe (IPCC) pri Združenih narodih je objavil prvi del šestega poročila, ki ne kaže rožnate slike. Poročilo, ki ga je soustvarilo več kot 200 strokovnjakov za klimatologijo in sorodne vede ter odobrilo 195 držav članic ZN, ugotavlja, da se planet segreva najhitreje v zadnjih 2000 letih. Nobenega dvoma ni, da je za veliko večino segrevanja odgovoren človek, ugotavljajo. Če človeštvo ne bo takoj odločno ukrepalo in zajezilo izpustov toplogrednih plinov, se obetajo velike spremembe podnebja in več ekstremnih podnebnih dogodkov. Časa zmanjkuje.

IPCC o nevarnostih segrevanja planeta svari že 30 let, a več kot to ne more. Naloga IPCC je spremljati dogodke, raziskovati vzroke in predvidevati prihodnje scenarije, ne more pa ukrepati. To nalogo imajo vlade, ki jo zadnjih 30 let niso opravile. Rezultati so očitni. V primerjavi z referenčnim obdobjem 1850-1900 se je povprečna globalna temperatura povišala za 1,1 °C, kar največ v zadnjih 125.000 letih (od zadnje medledene dobe). Modeli kažejo, da bi podvojitev koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju glede na predindustrijsko obdobje povzročila dvig povprečne temperature za 3 °C, kar je v skladu s preteklimi napovedmi (le interval zaupanja je ožji). Če se bo nadaljeval trenutni trend izpustov, bomo zgrešili cilj iz pariškega podnebnega sporazuma, ki predvideva omejitev segrevanja na 1,5-2,0 °C nad predindustrijsko dobo, in dosegli 2,1-3,5 °C. Edini način, da bi še ujeli pariške cilje, je takojšnja in odločna reakcija. Posledice bodo sicer zelo očitne.

Led na Arktiki se je skrčil na najmanjši obseg v zadnjih tisoč letih. Večino presežne toplote, ki ne more uiti z Zemlje zaradi odeje toplogrednih plinov (trenutno energijska bilanca Zemlje ni uravnotežena), absorbirajo oceani. To pomeni, da bo segrevanje vztrajalo še dolgo zatem, ko bo primarni vzrok prenehal. Oceani se trenutno segrevajo najhitreje v zadnjih 11.000 letih. Če se bo povprečna temperatura dvignila za 2 °C, bodo ekstremni vremenski dogodki, ki so imeli včasih povratno dobo 50 let, na sporedu vsake 3-4 leta.

Ne glede na odziv v tem hipu, so nekatere spremembe že postale neobrnljive. Ledeniki, leden plošče in oceani se segrevajo in se bodo še naprej. V naslednjih 2000 letih bo gladina morja zrasla za 2-3 metre, kar bo povzročilo težave naselbinam ob obali, že če bomo obrzdali segrevanje na 1,5 °C. Če bo temperatura višja za 2 °C, bo morska gladina 6 metrov višje.

Glavno sporočilo poročila pa je, da je prihodnost še v naših rokah. Najhujšim posledicam globalnega segrevanja se še lahko izognemo, če odločno reagiramo takoj. Vsaka desetinka stopinja ima velik vpliv.

Za konec še nekaj citatov ugotovitev iz poročila.

A.1 Nedvomno drži, da je človeški vpliv povzročil segrevanje ozračja, oceanov in kopnega.

A.2 Obseg trenutnih sprememb v podnebnem sistemu in trenutno stanje nimata primerjave v zadnjih stoletjih ali tisočletjih.

D.1 Iz fizikalne perspektive je za zamejitev antropogenega globalnega segrevanja nujno omejiti kumulativne izpuste CO2 in doseči vsaj ogljično nevtralnost, skupaj z znižanji izpustov ostalih toplogrednih plinov.