Zaradi hrošča Windows 11 2022 Update upočasni GeForce

Matej Huš

25. sep 2022 ob 11:20:40

Uporabniki Nvidiinih grafičnih kartic GeForce so ugotovili, da so te po nadgraditvi operacijskega sistema na Windows 11 2022 Update (Windows 11 22H2) počasnejše. Pri igranju iger so se pojavili zatikanje, zakasnitve in velik padec izkoriščenosti centralnega procesorja (tudi z 80 odstotkov na pet odstotkov). Poslabšanje je tako občutno, da se nekaterih iger sploh ne da več normalno igrati. Ker je odstranitev nadgradnje Windows težave rešila, so prst hitro uperili v komunikacijo Windows in Force. Nvidia je priznala težave in napovedala popravek gonilnikov, ki jih bo odpravil.

Dokler težava ni popolnoma odstranjena, imajo uporabniki dve možnosti. Bodisi lahko odstranijo nadgradnjo Windows bodisi namestijo novo beta verzijo programskega paketa GeForce Experience, ki naj bi težave v veliki meri odpravila. Kot kaže, težava ni v samem gonilniku, temveč v spremljajoči programski opremi GeForce Experience. Ker je možno kartico uporabljati tudi brez te in je zato vsi niso namestili, nekateri uporabniki težav niso zaznali. Pri c't so uspeli reproducirati težave v laboratorijskih pogojih. V Cyberpunk 2077 je z nastavitvami Ray-Tracing: Medium frekvenca izrisa slišic (fps) padla na tretjino.

Tovrstne težave, ki se pojavljajo sorazmerno pogosto, so glavni razlog, da Microsoft nadgradnjo operacijskega sistema izvaja postopoma. Tako težave ulovijo pri majhnem številu uporabniku in popravijo, še preden se posodobitev znajde na vseh računalnikih.