Windows 11 je tu

Matej Huš

9. okt 2021 ob 14:49:35

Ta teden je s precej manj pompa kot v preteklosti izšla nova verzija Windows 11. Enajstica je zanimiva žival, skorajda samorog, saj je ob izidu Windows 10 Microsoft sprva trdil, da je to zadnja verzija vseh časov, ki bo imela inkrementalne nadgradnje v neskončnost. A če ne prej je letos dokončno postalo jasno, da bo izšel tudi Windows 11. Šest let po Desetici je Enajstica tu.

Windows 11 je za licenčne uporabnike Windows 10 na voljo kot brezplačna nadgradnja, podobno kot je bil Windows 10 nadgradnja - in to mestoma kar vsiljena - za imetnike Osmice. Windows 11 pa ne bo na voljo za vse, saj je pri strojni opremi precej izbirčen, zlasti pri procesorjih (osma generacija Intel Core ali druga generacija AMD Ryzen) in TPM 2.0. A kdor bo zahteve izpolnil, lahko v Windows Update pridobi novo verzijo. Toda ne vsi takoj, saj se je Microsoft odločil za postopno sproščanje.

Najprej pade v oči prenovljen grafični vmesnik, v katerem so osveženi meni Start in začetni zaslon, opravilne vrstice, nastavitve in celo okna, ki niso več popolnoma štirioglata, temveč imajo zaobljene robove. Poleg ozaljšave znanih funkcij sta dve uporabni novosti združevanje oken aplikacij v skupine ter dejstvo, da si sistem zapomni razporeditev oken na dveh zaslonih in po odklopu in ponovnem priklopu drugega zaslona to povrne. Tržna za aplikacije (Microsoft Store) je bila prav tako deležna prenove, poleg vizualne pa je bistvena novost vključitev aplikacij za druge tržnice.

Čeprav je večina novosti pod pokrovom, lahko v Windows 11 saj izvedemo marsikaj, česar prej nismo mogli - od pomembnejših do zgolj nečimrnih operacij. Nekoliko neprijetno pa glavne novosti, to je poganjanja aplikacij za Android, ob izidu niso uspeli zagotoviti. To še pride.

Windows 11 je zunaj, ni pa še na voljo za vse. Microsoft se je tudi po slabih izkušnjah v preteklosti odločil za postopno sproščanje, da ne kakšnega spregledanega hrošča podelili s celim svetom. Nekateri so Windows 11 že dobili, drugi bodo na vrsti kmalu ali pa šele prihodnje leto. Komur se mudi, se lahko včlani v Windows Insider ali pa si pomaga s polnim namestitvenim medijem (USB ali DVD).