Microsoft bo popravil težave AMD-jev v Windows 11

Matej Huš

17. okt 2021 ob 13:06:37

Ko je ta teden uradno izšel Windows 11, smo opazili, da zaradi težav z izrabo AMD-jevih procesorjev Ryzen 7 in 9 na njih deluje do 15 odstotkov počasneje. V praksi naj bi bile povprečne upočasnitve od 3 do 5 odstotkov, kar ni tragično, je pa za nov operacijski sistem neprijetno. Prvi popravki, ki so izšli za Windows 11, so problem še poslabšali. Težave izvirajo iz izrabe tretjenivojskega predpomnilnika (L3), ki ima zaradi hrošča trikrat daljše dostopne čase, in iz tehnologije za premik niti programov na trenutno najhitrejše jedro.

Meritve so pokazale, da so se dostopni časi do L3 na Ryznu 7 2700X v Windows 11 povečali z 10 ns na 17 ns, zadnji popravek pa jih je podaljšal še do 32 ns. To težavo naj bi Microsoft odpravil v izrednem paketu popravkov ta torek, težavo z jedri pa v novem AMD-jevem gonilniku še dva dni pozneje.

To nista edina hrošča v Windows 11. Nekateri uporabniki po nadgradnji ne vidijo nove orodne vrstice (Taskbar), hrošč v PowerShellu lahko disk napolni z neskončnim številom gnezdenih map, če poizkusimo mapo prestaviti v svojo podmapo itd. Še nekaj razlogov za počasnejše delovanje, zamrznitve in zrušitve bodo prav tako odpravili v novem paketu popravkov. Vse to so razlogi, da se je Microsoft odločil, da nove verzije Windows 11 ne dobijo vsi uporabniki prejšnje hkrati, temveč jo bodo izdajali v valovih.