Osveženi iPad Pro z lidarjem in tipkovnico s sledilno ploščico

Jurij Kristan

25. mar 2020 ob 23:33:10

Apple je včeraj v spletne trgovine poslal prenovljene inačice iPada Pro. Dve kameri v spregi z lidarjem sta namenjeni učinkovitejši rabi obogatene resničnosti, poleg pa bo mogoče dokupiti tipkovnico Magic Keyboard z drsno ploščico, ki jo podpirajo novitete v prav tako prispeli posodobitvi iPadOSa.

Apple se je pri svojih tablicah iPad že nekaj časa obotavljal okoli prihoda kazalke, s čimer bi naprave (še) bolj potisnil v smeri delovnega orodja in se odločno sprehodil v zelje Microsoftovim hibridom Surface. Z novo inačico iPadOSa, 13.4, ki je prispela včeraj, se je to naposled zgodilo. (Od lani je bilo že mogoče uporabljati zasilni kurzor iz nabora pripomočkov za invalide, a je bil precej neroden.) V koraku sledi strojna posodobitev iPadov Pro v 11- in 12,9-palčni različici, toda v precej dragi obliki, če se ne poslužimo miške. Sledilna ploščica je namreč vgrajena v novo pritiklino: tipkovnico/ovitek Magic Keyboard, ki bo stala kar tristo evrov, hkrati pa prispe šele maja. V zameno ima spodobnejše tipke in se zna preobraziti v stojalo za tablico, a cenovna nalepka vseeno pošteno zbode. So pa drugi proizvajalci že pohiteli z lastnimi rešitvami.

Strojno gledano je najbolj impozantna novost tablic Pro njihov fotografski sklop. Kamerici sta dve; širokokotna z 12 megapiksli in ultra-wide z desetimi, prvič pa je poleg tudi lidar z učinkovitim dosegom petih metrov, ki je namenjen globinski zaznavi v spregi z obogateno resničnostjo (AR). Za kakšno sorto lidarja gre in ali je vse skupaj v resnici samo Applova marketinška krilatica, oziroma poimenovanje bolj vsakdanjega svetlobnega globinskega senzorja, trenutno še ne vemo. Kakorkoli; kot podjetje kaže v oglasnih videih, bo z njim mogoče zanesljiveje postavljati navidezne elemente v domači prostor in vzdihovati nad potencialnimi slikarijami na stenah. Zanimivo je obenem še procesno drobovje naprav: nov sistemski čip A12Z Bionic ima v primerjavi s predhodnikom A12X ojačan predvsem grafični del, zaradi česar v Applu trdijo, da je mogoče nove iPade Pro mirne duše postaviti ob bok pravim prenosnikom. A tudi cenovno so vse bližje MacBooku Air: začetna cena je še vedno okoli 950 evrov, za kar tokrat končno dobimo vsaj 128 GB shrambo, toda z njeno širitvijo in modemom LTE cena hitro raste; za resno delo pa bo obvezen tudi zasoljeni Magic Keyboard.