Tudi Facebook bo britanske uporabnike premestil pod ameriško mater

Matej Huš

15. dec 2020 ob 20:37:15

Ko bo Velika Britanija konec leta dokončno izstopila iz EU, bodo prenehali veljati številni evropski zakoni, če se v sporazumu z EU ne bodo dogovorili drugače. Facebook se je odločil, da bo to izkoristil in uporabnike iz Velike Britanije premestil na ameriško podružnico, medtem ko so imeli doslej razmerje z irsko podružnico. Google je enako napovedal že februarja letos. Razlog je kakopak manj stroga zakonodaja o varovanju osebnih podatkov izven EU.

Facebook je potrdil, da bo pravne obveznosti do uporabnikov iz Velike Britanije s Facebooka Irska prenesel na Facebook Inc. Ob tem ne bo prišlo do sprememb pri zasebnosti ali storitvah, ki so uporabnikom na voljo, so še dejali. Ob tem zagotavljajo, da bodo uporabniki še vedno zaščiteni z britansko zakonodajo, ki je trenutno v skladu z GDPR, a to se lahko spremeni. Predvsem pa GDPR daje uporabnikom fino kontrolo, katere podatke želijo deliti in kako, ne pa vsepovprek.

Prav tako želi Velika Britanija skleniti nov trgovinski dogovor z ZDA, ki bi lahko vplival tudi na varovanje zasebnosti - negativno. Postavlja se tudi vprašanje, ali bodo imele ameriške oblasti in obveščevalne agencije lažji dostop do podatkov, če bodo ti v lasti Facebooka Inc. in morebiti na ameriških strežnikih. Jim Killock iz Open Rights Group poudarja, da so večja podjetja bolj pod drobnogledom, ameriška sodišča pa so že razsodila, da varovalke pred neutemeljenimi vpogledi tujcev ne ščitijo.

Informacijski pooblaščenec v Veliki Britaniji je dejal, da so seznanjeni s Facebookovo namero in da bodo še naprej v stiku s podjetjem. Facebook pa zatrjuje, da bistvenih sprememb ne bo. Uporabnike bodo o novih pogojih uporabe obvestili v naslednjih šestih mesecih, nato pa bodo imeli ti možnost odstopiti od pogojev - in prenehati uporabljati Facebook, Instagram in WhatsApp.