Nemško sodišče: Facebook ne sme uvažati podatkov iz WhatsAppa

Matej Huš

27. apr 2017 ob 20:46:04

Nemško upravno sodišče v Hamburgu je odločilo, da Facebook ne sme brez privoljenja uporabnikov prenašati njihovih osebnih podatkov iz aplikacije WhatsApp v bazo v Facebooku. S tem je deloma potrdilo odredbo informacijskega pooblaščenca Johannesa Casparja. Hkrati je odpravilo del odredbe, ki se je nanašal na obvezno brisanje že prenesenih podatkov. Prepovedana pa je njihova uporaba in nadaljnje prenašanje.

Ko je Facebook kupil WhatsApp, je regulatorjem zatrdil, da baz podatkov niti tehnično ni mogoče povezati. Zato smo bili negativno presenečeni, ko je lani avgusta Facebook najavil, da bo to storil in podatke iz WhatsAppa poslal v Facebook. Evropska komisija je tedaj izjavila, da je Facebook z izjavami ob prevzemu očitno zavajal in mu poslala izjavo o nasprotovanju. Nemški informacijski pooblaščenec pa je prakso označil za nedopustno in Facebooku to početje prepovedal, čemur je Facebook ugovarjal na pristojnem sodišču v Hamburgu.

To se je sedaj odzvalo in potrdilo začasno odredbo informacijskega pooblaščenca, saj bi z nadaljevanjem zbiranja podatkov med čakanjem na dokončno odločitev nastala nepopravljiva škoda. Iz istega razloga je tudi dopustilo, da že preneseni podatki ostanejo, a se ne smejo uporabljati. Sedaj čakamo na končno odločitev, ki pa je še precej oddaljena. Sodišče mora najprej razrešiti vprašanje, ali je sploh pristojno za WhatsApp. Facebook je napovedal pritožbo na začasno odredbo.