Norveška bo vsak dan Meti izrekla milijon kron kazni

Matej Huš

14. avg 2023 ob 22:37:27

Norveški informacijski pooblaščenec (Datatilsynet) je danes Meti začel zaračunavati globo, ki vsak dan nanese dodaten milijon kron (88.000 evrov). To so napovedali že 17. julija in dali podjetju čas do 4. avgusta, da kršitve zakonodaje o varovanju osebnih podatkov odpravi. To se ni zgodilo.

Zato bodo izrekali globo, ki se bo vsak dan povečala za milijon norveških kron, kar bo trajalo do 3. novembra. Nato bo Datatilsynet primer bržkone odstopil evropskemu regulatorju EDPB (European Data Protection Board), kar utegne primer razširiti na Evropsko unijo. Ključni problem je obdelava osebnih podatkov za ciljano oglaševanje, denimo podatkov o lokaciji ali interakciji z vsebinami na omrežju Facebook

Meta se je odzvala z napovedjo, da bodo v Evropi uporabnike vprašali, ali soglašajo s ciljanim oglaševanjem na podlagi njihovega preteklega obiska ali ne. To so morali sprejeti tudi zaradi zahtev irskega informacijskega pooblaščenca. Datatilsynet trdi, da to ni dovolj, saj da mora podjetje obdelovanje podatkov prekiniti takoj, ne pa zgolj uporabniku omogočiti, da mu ne prikazuje takih oglasov, čeprav je že obdelala njegove podatke. Meta trdi, da bi takšna sprememba trajala več mesecev.