Applovi zaposleni se, tokrat zares, vračajo v pisarne

Matej Huš

21. avg 2022 ob 00:21:01

Ameriški tehnološki velikani že nekaj mesecev skušajo vrniti zaposlene nazaj v pisarne, potem ko je najhujši del pandemije videti mimo, a imajo pri tem veliko težav zaradi nasprotovanja zaposlenih. Apple je že aprila poizkusil uvesti obvezno tridnevno prisotnost na delovnem mestu, a so jo zaradi nezadovoljstva zaposlenih in vztrajnosti virusa odmikali. Applovi zaposleni tako še vedno delajo od doma tri dni na teden, dva dni pa iz pisarne. Sedaj pa se je Tim Cook odločil, da bo septembra eksperimentiranja konec. Zaposleni so v začetku tedna dobili elektronsko pošto, da se s 5. septembrom zares obeta obvezna tridnevna prisotnost.

Dva izmed teh dni bosta torek in četrtek, tretji dan pa bodo posamezne ekipe izbrale same glede na način dela. S tem so nekoliko omilili prvotne zahteve, da bi bili to fiksno določeni ponedeljki, torki in četrtki. Prav tako bodo obdržali možnost štirih tednov dela na daljavo na leto. Apple sicer tudi med epidemijo, ko so delali od doma, ni imel težav. Marca 2020 je bilo podjetje vredno 1,1 bilijona dolarjev, dve leti pozneje pa je bilo podjetje vredno že tri bilijone dolarjev. Tudi dobički so bili v tem času rekordni.

A zaposleni so med pandemijo ugotovili, da lahko delajo od koderkoli, ne le iz pisarn. Številni so se želeli tudi preseliti iz drage Silicijeve doline in okolice v cenejša mesta, od koder se ne morejo več voziti na delo. Če bo redna prisotnost obvezna, svojega dela ne bodo mogli več opravljati. Teh težav nima le Apple, temveč so skupne vsem tehnološkim velikanom iz dragih velemest. Tudi Microsoft ima težave pri vračanju zaposlenih v pisarne, kar se ne zgodilo letos.

Zdi se, da bo izjema ostal le Facebook, kjer so se vodilni sprijaznili, da bo dela na daljavo ostal.