Apple Parlerju ponovno dovolil na App Store

Matej Huš

19. apr 2021 ob 21:00:21

Dobre tri mesece po odstranitvi z Applovega App Stora in Googlovega Play Stora se razvpita aplikacija Parler vsaj na prvega vrača. Apple je v pismu, ki so ga poslali Kongresu, med drugim zapisal tudi, da je Parler izboljšal načine za zaznavanje in moderiranje sovražnega govora in podpihovanja sovraštva. To je bil tudi glavni razlog za odstranitev, ki ga je Apple formaliziral kot kršitve pogojev uporabe. Applova skupina za pregled aplikacij je 14. aprila sklenila, da so predlagane spremembe zadostne, da se Parler vrne na spletno tržnico. Apple pričakuje, da se bo to zgodilo, takoj ko bo Parler izdal posodobljeno verzijo aplikacije. Uradnega komentarja iz Appla, razen omenjenega pisma, ni.

Apple in Google sta Parler družno izbrisala s svojih tržnic, čemur je kmalu sledila še odpoved pogodbe s ponudnikom gostovanja Amazon Web Services. Glavni razlog je bilo v vseh primerih nebrzdano brizganje sovražnosti iz objav na Parlerju. Sprva je bil Parler popolnoma nedosegljiv, sredi februarja pa se je vrnil k drugemu ponudniku gostovanja, a še vedno ni mogel ponujati svoje aplikacije na iOS. Na Androidu je problem manjši, ker je tam nalaganje aplikacij iz neuradnih virov lažje. Še minuli mesec je Apple zavrnil Parlerjevo prošnjo za vrnitev, ker da tedaj še ni uvedel ustreznih popravkov. Na Googlovem Play Storu še vedno ni Parlerja.

Parler je alternativno družbeno omrežje, kamor so se preselili zlasti tisti, ki jim Facebookove in Twitterjeve omejitve sovražnega govora niso povšeči. Popularnost je močno zrasla, ko je Twitter blokiral nekdanjega ameriškega predsednika, zaradi česar so njegovi privrženci bolj množično drli na Parler. Podjetje je sedaj spoznalo, da povsem neomejene svobode govora ne bodo mogli imeti, ker se to slej ali prej sprevrže v sovražni govor in takšna ali drugačna obračunavanja, zaradi česar lahko Apple in Google ukrepata. Parler išče tisto tanko mejo in kot kaže, jo je spet našel.