Večina ameriških zveznih držav toži Google

Matej Huš

9. jul 2021 ob 08:48:08

Šestintrideset zveznih držav pod vodstvom New Yorka, Utaha, Severne Karoline in Tennesseeja je vložilo tožbo zoper Google, v kateri podjetju očitajo nezakonito zlorabo prevladujočega tržnega položaja na trgu mobilnih aplikacij. Trdijo, da Google ovira konkurenco s tem, ko pisci aplikacij nimajo nobene druge možnosti kakor Google Play, da dosežejo večje število uporabnikov. Google pa potem pobira provizijo v višini 30 odstotkov od vseh plačil za aplikacije.

Googlu očitajo tudi, da je plačal Samsungu, da ta ni razvijal svoje spletne tržnice z aplikacijami, ki bi ogrozila Googlov primat. Podobno je Epic Games, ki ga poznamo po igri Fortnite, začel nuditi aplikacijo mimo Play Stora, kar je Google pri drugih velikih založnikih nevtraliziral s podkupninami (podrobnosti so v javno objavljeni obtožnici počrnjene). V Googlu so se na tožbo odzvali z razlago, da tožniki napak razumejo definicijo spletne tržnice in da v resnici Google tekmuje z Applom. Ob tem dodajajo, da postavljajo manj omejitev od drugih razvijalcev operacijskih sistemov (tu mislijo na Apple).

A dejstvo je, da Apple in Google predstavljata duopol. Lani je bilo v spletnih tržnicah prometa za 143 milijard dolarjev, kar je petino več kot leto pred tem. Tretjino od tega pobereta Apple in Google, kar je možno le zato, ker nimata konkurence. Apple je zaklenil infrastrukturo, Google pa zelo otežil kakršnokoli nalaganje aplikacij iz sive distribucije. Spomnimo, da je Google marca napovedal, da bo za prvi milijon prihodkov znižal provizijo s 30 na 15 odstotkov.

To ni edina pritožba zoper Google. Že minulo leto je ameriško pravosodno ministrstvo skupaj z več zveznimi državami Google obtožilo nezakonite vedenja pri spletnem iskanju, v ločeni obtožnici pa mu očitajo kršitve protimonopolne zakonodaje pri digitalnem oglaševanju.