Google in Apple (bosta) odstranila aplikacijo Parler

Matej Huš

9. jan 2021 ob 13:40:32

Google in Apple sta sporočila, da odstranjujeta aplikacijo Parler iz svojih spletnih trgovin z aplikacijami. Google jo je nemudoma odstranil iz Play Stora, medtem ko je Apple določil 24-urni rok, v katerem mora predstaviti načrt za moderiranje objav na platformi, sicer jo bo prav tako izbrisal. Ti odločitvi sledita množičnemu brisanju računov ameriškega predsednika Donalda Trumpa na družbenih omrežjih, saj so presodila, da njegove objave kršijo pogoje uporabe. Google in Apple Parlerju očitata, da ni odstranjeval objav, ki so ščuvale k vdoru v stavbo Kongresa.

Google je dejal, da v skladu s svojo dolgoletno politiko zahtevajo, da imajo aplikacijo, ki prikazujejo vsebine uporabnikov, vpeljan sistem moderiranja objav, ki odstranjuje objave, ki podpihujejo nasilje. Podobno utemeljitev je podal tudi Apple, ki pravi, da Parler ni učinkovit pri moderiranju in odstranjevanju vsebin, ki vzpodbujajo nezakonita dejanja, in da predstavlja resno tveganje za zdravje in varnost uporabnikov, ki je v nasprotju s pogoji uporabe.

Aplikacija Parler je nastala leta 2018 in se oglašuje kot prostor svobodnega izražanja, ki naj ne bi bil politično opredeljen v nobeno smer. Zanimanje za Parler se je med uporabniki povečalo šele lani, ko se je retorika med ameriškim predsednikom in družbenimi omrežji zaostrila. Na Parlerju imajo račune števili vidni politiki, poleg ameriškega predsednika tudi teksaški senator Ted Cruz, pa tudi nekateri slovenski politiki. John Matze, izvršni direktor Parlerja, pravi, da ne on ne platforma nista odgovorna za napad na Kapitol, saj so le nevtralno središče za izmenjavo mnenj.

Kljub odstranitvi iz Play Stora je Parler še vedno možno namestiti na telefone z Androidom, če namestitveno datoteko poiščemo ročno. Vse nameščene verzije Parlerja na Googlovih in Applovih sistemi bodo ostale aktivne, a jih ne bo možno več nadgrajevati, zato bodo sčasoma postale neuporabne. Parler je imel sicer več kot 10 milijonov prenosov, od tega večino v ZDA.