Parler se je vrnil

Matej Huš

15. feb 2021 ob 23:16:23

Družbeno omrežje Parler, ki je pred mesecem dni prenehalo delovati, ko jim je Amazon odpovedal gostovanje, je nazaj. Podjetje je dobilo tudi novega izvršnega direktorja Marka Mecklerja, ki je soustanovitelj organizacije Tea Party Patritots, ki podpira Donalda Trumpa, medtem ko so dotedanjega direktorja Johna Matzeja zaradi nestrinjanja o vodenju odpustili. Meckler bo funkcijo opravljal kot vršilec dolžnosti. Prav incident v kapitolu, kamor so 6. januarja vdrli njegovi privrženci, je bil povod, da so Apple, Google in Amazon odpovedali gostovanje aplikaciji Parler. Odtlej je iskala alternativo, kako ponovno zagnati svoje storitve, kar jim je sedaj uspelo. Ko so jim namreč 9. januarja onemogočili AWS, svoje infrastrukture niso mogli preprosto klonirati drugam. Nekaj podatkov je očitno tudi izgubljenih.

V novi inkarnaciji Parlerja so stari uporabniški računi na voljo
, ni pa povezanih vsebin oziroma objav (parleys). Stari uporabniki že lahko objavljajo, kar so nekateri vidni uporabniki že storili. Novi uporabniki se bodo lahko registrirali prihodnji teden, obljubljajo. V izjavi za javnost so še zapisali, uporabljajo robustno, trajnostno in neodvisno tehnologijo, s čimer namigujejo na odpornost pred podobnimi mrki, kot jim ga je prizadejal Amazon. Parler se promovira kot politično nepovezana in neopredeljena storitev, je pa po blokadi Trumpa na Facebooku in Twitterju tja skupaj z njim priteklo veliko njegovih podpornikov.

Še vedno pa Parlerja ni v Applovi in Googlovi tržnici za mobilne aplikacije, kar otežuje njegovo širšo uporabo, zlasti pri manj veščih uporabnikih. Medtem še vedno teče tožba zoper Amazon, ki mu Parler očita nezakonito prekinitev gostovanja. Začasne odredbe za ponovno vzpostavitev gostovanja Parler ni uspel pridobiti. Parler ima domeno registrirano pri Epiku, kjer je registrirana tudi platforma Gab, medtem ko mu gostovanje po prvih podatkih nudi manj znano podjetje SkySilk, ki navedb ne komentira.