Ameriške sankcije upočasnile Huaweijevo rast

Matej Huš

5. apr 2021 ob 12:12:46

Z zanimanjem smo pričakovali Huaweijev poslovni izid za minulo leto, v katerem so jim sankcije domala blokirale uporabo ameriške strojne in programske opreme, zaradi česar smo dobili androidne telefone brez Googlovih aplikacij. Kljub dodatnim težavam, ki jih je povzročila pandemija, je Huawei lani beležil rast prodaje in dobička.

Prihodki so se v primerjavi z letom pred tem povečali za 3,8 odstotka, kar je seveda manj od predlanske 19-odstotne rasti. Huawei je lani ustvaril 136 milijard dolarjev prihodkov in 9,9 milijarde evrov čistega dobička. To predstavlja triodstotno rast dobička. Marža iz poslovanja se je znižala za eno odstotno točko na 8,1 odstotka.

Upadla je prodaja na Zahod, zlasti v Evropo. Dve tretjini vseh prihodkov ustvarijo na Kitajskem, na območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) pa le še 20 odstotkov. Huawei nikoli ni imel velikega deleža v Severni in Južni Ameriki, kjer ustvari le še štiri odstotke prihodkov. Prodaja pametnih telefonov trpi še posebej, saj podjetje, ki je bilo vrsto let drugi največji proizvajalec telefonov, ni več niti med prvimi petimi. Do konca minulega leta so ga prehiteli Apple, Vivo, Xiaomi, Samsung in Oppo. Kot kaže, ZDA ne morejo uničiti Huaweija, mu pa lahko pošteno zagrenijo življenje in skorajda zaustavijo rast.

Huawei je še vedno odvisen od tujih proizvodnih kapacitet. Trenutno imajo ustrezne tovarne za proizvodnjo naprednih čipov v ZDA, na Tajvanu in v Južni Koreji. Tega se zaveda tudi Kitajska, ki si želi postaviti lastne kapacitete. HSMC je sicer žalostno propadel, a v Pekingu so minuli mesec predstavili nov načrt za petletko, ki posebej poudarja pomembnost neodvisnost na področju proizvodnje čipov.