Povpraševanje po računalnikih se naposled umirja

Matej Huš

19. avg 2021 ob 11:46:24

Po poročanju Bloomberga se noro stanje na trgu računalniških čipov in domala vse elektronske opreme vendarle umirja. Močan dvig povpraševanja na eni strani, ki ga je povzročila pandemija in mrzlično iskanje računalniške opreme za delo od doma, ter padec proizvodnje na drugi strani zaradi pretrganih dobavnih poti, se bosta iznihala.

Iz prodajalca pomnilniških čipov Micron Technology so minuli teden sporočili, da opažajo znake upočasnjevanja povpraševanja po računalnikih in da imajo nekatere stranke že več, kot lahko ta hip prodajo. Zaloge se računalnikov se povečujejo, prodaja peša, podobno pa se kani zgoditi tudi s pametnimi telefoni. Dan pozneje je investicijska banka Morgan Stanley znižala obete za delnice več proizvajalcev čipov zaradi negotove prihodnosti.

Poglejmo številke. Prodaja računalnikov je v drugem letošnjem četrtletju narasla za 13 odstotkov, kar je manj od pričakovanj analitikov in bistveno manj od 55-odstotne rasti četrtletje pred tem. To je seveda še vedno rast, ki pa se ohlaja. Trg je sicer močno sezonsko, zato pričakujemo močne pospeške v zadnjem četrtletju. Trenutno pa je stanje kompleksno tudi zato, ker zaloge niso enakomerne. Medtem ko je prenosnih računalnikov dovolj, je na primer grafičnih kartic, čipov za motorna vozila ali pa konzol še vedno tako malo, da so čakalne dobe večtedenske. Pričakovati je, da se bodo z izjemo grafičnih kartic v kratkoročni prihodnosti cene komponent začele zniževati.