Pametni telefoni v letu 2019: Samsung, Huawei, Apple

Matej Huš

1. feb 2020 ob 12:19:28

Podatki o prodaji pametnih telefonov v minulem letu kažejo, da na samem vrhu ni sprememb, tik pod vrhom pa je Huawei na drugem mestu prehitel Apple. Samsungov tržni delež se je povečal za slabo odstotno točko na 21,8 odstotka. Huawei je prodajo povečal za skoraj petino in s 17,6 odstotki trdno drži drugo mesto, medtem ko je Apple izgubil odstotno točko in s 14,5-odstotnim tržnim deležem pristal na tretjem mestu. Četrto in peto mesto zasedata Xiaomi in Oppo. Velikih pet skupaj obvladuje skoraj tri četrtine trga.

Vseeno pa to ne pomeni, da je težav za Huawei konec. Lanski rezultati še vključujejo v celoti posledic spora z ZDA, ki je izbruhnil sredi leta. Huawei P30 Pro, ki je lani predstavljal Huaweijevega zastavonošo, je izšel tik pred zaostritvijo odnosov z ZDA in prepovedjo uvoza. Naslednji Huawei Mate 30 Pro pa se že prodaja brez Googlovih aplikacij.

To se pozna na rezultatih, kar so napovedovali že sredi leta. Zadnje lansko četrtletje za Huawei je bilo po dveh letih prvo četrtletje brez rasti. Prodaja je upadla za sedem odstotkov, Huawei je pa v tem četrtletju za zasedal tretje mesto, torej spet za Applom. Huawei ima to srečo, da je njegov največji trg Kitajska, kjer so posledice ameriške blokade manj pomembne. Trenutna blokada velja do 17. februarja in je bila že trikrat podaljšana.