Huawei predstavil serijo telefonov P40

Dare Hriberšek

26. mar 2020 ob 21:17:23

Časi za ponudnike mobilnih telefonov in še zlasti za Huawei niso najbolj rožnati. Kljub temu je drugi svetovni ponudnik danes prikazal tri modele P40, ki naj bi romali v žepe najbolj zahtevnega segmenta kupcev. Vse odlikuje solidna strojna zasnova, s poudarkom na fotoaparatu in kameri ter z njima povezanimi programskimi funkcijami. Vse poganja procesor Kirin 990, ki mu streže po 8 GB delovnega pomnilnika.

Serijo začenja osnovni model, P40 s 6,1 palčnim zaslonom in s 126 GB prostora za shranjevanje. Na zadnji strani ohišja najdemo tri objektive, širokega 17 mm, običajnega 23 mm in tele s trikratnim optičnim zumom. Glavno tipalo sicer fotografije zajema z ločljivostjo 50 megapik. P40 se napaja z akumulatorjem s kapaciteto 3800 mAh, polnjenje je samo žično in z močjo 22,5 W. Nekoliko naprednejši model je P40 Pro 6,58-palčnim zaslonom, ki se osvežuje s frekvenco 90 Hz in 256 GB diska, širokemu in običajnemu objektivu s P40 pa se pridruži še objektiv s 5x optičnim povečevanjem in tipalo za merjenje razdalje, t. i. time of flight senzor. Najzmogljivejši, P40 Pro+ pa ima ob vsem naštetem kar dva teleobjektiva, s trikratno in desetkratno povečavo, slednji v spregi z digitalnim zumom zmore oddaljene objekte solidno povečati tudi do stokrat. Oba modela pro imata bateriji s po 4200 mAh, polnita pa se lahko brezžično s 27 W, s pomočjo dobre stare žice pa pri 40 W.

Predstavitev je izzvenela v poudarjanju naprednih programskih funkcij, ki lahko, sodeč po prikazanem, pri zajemanju fotografije in videa pomagajo ustvariti res odlične izdelke. Omenimo izboljšano HDR procesiranje, pa tudi precej boljše posnetke v slabih svetlobnih razmerah. Umetnopametni pomočniki pa lahko po želji sami izberejo najboljši trenutek za zajem slike, pa nevtralizirajo neželene odseve, kadar fotografiramo skozi steklo. Lahko pa tudi precej elegantno odstranijo osebe, ki so nam med delanjem selfija morebiti vpadle v kader.

Ključni problem trojice novincev seveda tiči v odsotnosti Googlovih aplikacij. Huawei se je sicer App Gallery potrudil opremiti z alternativami, YouTube denimo nadomešča program Video app, a kljub naloženim 300 uram BBCjeve produkcije serij, filmov in dokumentarcev, to marsikoga ne bo prepričalo.

P40 in P40 Pro je že mogoče prednaročiti, prejeli pa ju boste 7. aprila. Prvi stane 799, drugi pa 999 evrov. Izpeljanka Pro+ bo na voljo nekoliko pozneje, predvidoma junija, zanjo pa bo treba odšteti 1399 evrov.