Ameriški mediji o epidemiji poročali izrazito negativno

Matej Huš

24. mar 2021 ob 20:38:13

Raziskovalci s prestižnega Dartmouth Collegea so analizirali poročanje medijev o covidu-19, pri čemer so se omejili na medije v angleščini. V raziskavo so zajeli ameriške medije z nacionalnim dosegom, regionalne medije in tuje medije (avstralske, britanske, indijske, kanadske, novozelandske). Analizirali so sentiment, torej podton sporočil, ki je lahko negativen, nevtralen ali pozitiven. Za ta namen obstajajo že preizkušena orodja, ki služijo kot de facto standardi.

Ugotovili so, da so med mediji bistvene razlike. Ameriški mediji z nacionalnim dosegom so poročali bistveno bolj negativno od vseh ostalih medijev, ne glede na razvoj epidemije. Pri tem so prehitevali regionalne medije, tuje medije in tudi znanstvene publikacije. Najbolj negativni niso bili kakšni obskurni portali, temveč The New York Times, Los Angeles Times, Politico in CNN. V ZDA je bilo lani kar 87 odstotkov vseh objav o covidu negativnih, v mednarodnih medijih pa samo 51 odstotkov. Pri tem v ZDA ni bilo bistvene razlike med liberalnimi in konzervativnimi mediji.

Raziskava ne pravi, da mediji poročajo neresnice, temveč da poudarjajo bolj negativne aspekte. To je prav tako problematično, ker vpliva na doživljanje realnosti bralcev, gledalcev oziroma poslušalcev. Opazili so, da so se med povečevanjem števila okuženih osredotočili na to, ob umiranju epidemije so bila v ospredju področja, kjer padanja ni bilo, po začetku cepljenja pa so o cepljenju poročali manj. Bolj negativno poročanje medijev od znanstvenih dognanj ne več verna odslikava realnosti.

Razlogov za opažene razlike niso podrobneje analizirali. Kot kaže, mediji prebivalstvu strežejo to, kar si ljudje želijo. Negativne zgodbe se prodajajo bolje, kar kažejo tudi raziskave družbenih omrežij. Tam so najbolj brane in deljene zgodbe, ki vzbujajo močne čustvene reakcije, najraje negativne. Ob tem avtorji raziskave dodajajo, da so javno financirani mediji, kot je BBC, manj osredotočeni na povpraševanje javnosti. Toda tudi BBC, kanadski CBC in avstralski ABC so bili precej negativni v poročanju - a manj od ameriških.