Bodo hekerji rudarjem odklenili GeForce RTX 3060?

Matej Huš

12. mar 2021 ob 23:06:42

Ko je Nvidia predstavila kartico GeForce RTX 3060, jo je rudarjem kriptovalut namenoma zaklenila. Kartica zazna, kadar se uporablja za rudarjenje, in tedaj avtomatično upočasni delovanje za približno polovico. Namesto 50 MH/s lahko iz nje iztisnemo le še kakšnih 25 MH/s, kar naj bi po mnenju proizvajalca dolgoročno zagotovilo, da bodo do kartice prišli igralci iger in ne rudarji.

To pa je seveda zelo prikladna tarča za hekerje, ki bodo zaščito poizkusili zlomiti. Na internetu so se te dni že pojavili posnetki, kjer kartice tudi pri rudarjenju zmore 45 MH/s. Sprva je kazalo celo, da s to hitrostjo deluje algoritem Dagger Hashi-Motto za rudarjenje ethra, a se je kasneje izkazalo, da to ne drži. Za zdaj so uspeli s to hitrostjo pognati algoritem Octopus (za altcoin Conflux), pred katerim kartica ni izrecno zaklenjena, a je prav tako uporaben za rudarjenje drugih kriptovalut. In če je to dovolj dobičkonosno, bo kartica prav tako priljubljena med rudarji, ne glede na upočasnjevanje algoritma za ether.

Nvidia je ob predstavitvi kartice zatrdila, da gonilniki, čip in BIOS (firmware) komunicirajo na zaščiten način, ki onemogoča odstranitev omejevalnika hitrosti za rudarjenje. Za zdaj je kartica na trgu premalo časa, dobavljivost pa preslaba, da bi jo že odklenili, bodo pa to nedvomno še poizkušali. Prav tako pa kaže, da bo Nvidia prakso nadaljevala in da utegne biti tudi RTX 3080 Ti enako pohabljena.