Olajšanje na trgu grafičnih kartic

Matej Huš

22. jun 2021 ob 21:49:04

Zaradi rudarjenja kriptovalut so predlani cene grafičnih kartic zbezljale v nebo, dobavljivost pa usahnila. Proizvajalci so se odzvali na različne načine, tudi z namernim upočasnjevanjem rudarjenja na novejših karticah. Sedaj pa se situacija vendarle umirja, ugotavljajo na ComputerBase. Prodaja raste, cene padajo.

Še sredi maja so bile cene AMD-jevih in Nvidiinih kartic za končne kupce trikrat višje od priporočenih maloprodajnih cen. Poldrugi mesec pozneje je situacija drugačna, saj je dobavljivih več modelov, ki so tudi cenejši. Znamenita GeForce RTX 3060 se je v Nemčiji v mesecu dni pocenila z 950 na 640 evrov, kar je sicer še vedno več od priporočene cene 330 evrov. Podobno velja tudi za druge modele, denimo RTX 3070 je s 1500 evrov padla na 1000 evrov. Tudi AMD-jeve kartice so dostopnejše, denimo Radeon RX 6800 je s 1500 evrov zdrsnil na 1050 evrov.

Trend je torej dobrodošel, so pa še vedno vse kartice bistveno dražje od "normalnih vrednosti". Pocenitve so v dobršni meri posledica upada povpraševanja kriptorudarjev, k čemur je botroval konec parabolične rasti vseh kriptovalut in nenaklonjenost kriptovalutam kitajskih oblasti, zaradi česar se tam za rudarjenja ne odloča več toliko ljudi. Podobno so cene začele padati tudi v ZDA. Pri nas lahko pričakujemo znižanje z nekolikšnjo zamudo.