Zlomili Nvidiine omejitve LHR za počasnejše rudarjenje kriptovalut

Matej Huš

11. maj 2022 ob 10:15:55

Nvidia je lani začela prodajati posebne okleščene verzije svojih najzmogljivejših grafičnih kartic, ki so bile namenoma manj primerne za rudarjenje kriptovalut, s čimer so želeli zagotoviti dostopne grafične kartice tudi igralce iger. Rodila se je zloglasna serija LHR. Vrsto mesecev so se vrstili poizkusi, kako to omejitev obiti, saj kartice znižajo hitrost delovanja, ko zaznajo rudarjenje, a so bili uspehi pičli. Sedaj pa je uspelo. Platforma NiceHash je sporočila, da so v njihovi programski opremi uspeli odkleniti celotno zmogljivost grafičnih kartic. Na Tom's Hardware so navedbe neodvisno potrdili.

Že doslej so bili rudarji sila iznajdljivi. Če je na primer NBMiner omogočal izkoristke do 70 odstotkov, so v preostalih 30 odstotkih nekateri rudari druge kriptovalute. V preteklosti so se že pojavljale tudi trditve, da določeni programski opremi uspeva popoln odklep, a so se izkazale za zlonamerne prevare, saj je šlo za malware. To pot je uspelo, a z nekaj omejitvami. Tega je sposoben le QuickMiner, ki podpira samo algoritem DaggerHashimoto (Ethash) in še to le v Windows. Verzija za Linux bo šele odklenjena, so zagotovili. Edine omejitve so kartice z najnovejšim algoritmom LHRv3 (GeForce RTX 3050 in GeForce RTX 3080 12GB), ki jih program ne zna 100-odstotno izrabiti. Preizkusi so pokazali, da je GeForce RTX 3080 Ti Founders Edition zmogla dobrih 120 MH/s, medtem ko je doslej z omejitvami dosegala okrog 70 MH/s.

Za zdaj se časi za igralce iger izboljšujejo, saj cene grafičnih kartic padajo, povpraševanje rudarjev pa se umirja. Videli bomo, kakšen vpliv bo imel odklep. Pričakovati je, da bo Nvidia v novih verzijah kartic uporabljala LHRv3 ali celo kakšnega novejšega, ki še vedno ni odklenjen.