V Franciji obvezen indeks popravljivosti elektronskih naprav

Matej Huš

20. feb 2021 ob 21:12:42

V Franciji je minuli mesec začela veljati obveznost, da morajo proizvajalci elektronskih naprav priložiti indeks popravljivosti (indice de réparabilité), piše Wire. S to potezo, ki jo je Francija uvedla prva na svetu, se borijo proti načrtovani zastarelosti (planned obsolescence), ki je eden glavnih razlogov za velike količine elektronskih odpadkov. Do konca leta Francija še ne bo izrekla glob, a nekateri proizvajalci so že izračunali vrednosti indeksa za svoje naprave.

Višja vrednost indeksa pomeni, da ima naprava več zamenljivih in popravljivih delov, tako da je vsaj v teoriji dolgoživejša. S tem želijo Francozi zaustaviti in obrniti trend zadnjih let, ko so elektronske naprave, še posebej pametni telefoni, postajale čedalje bolj zalepljene in nepredušne. Začelo se je z baterijami, ki jih nenadoma uporabniki niso mogli več sami zamenjati, nadaljevalo pa tudi z dizajnom in drugimi odločitvami, zaradi katerih se po navadi bolj splača kupiti novo napravo kakor zamenjati staro. Doživeli smo tudi programsko upočasnjevanje naprav, denimo iPhonov, kar je Apple takrat zagovarjal kot varovanje naprave zaradi slabšanja kondicije baterije.

Francija ne bo sama rešila sveta, a če se bodo proizvajalci indeks izračunali za francoski trg, bodo imeli isti podatek tudi kupci drugod. Za zdaj bo v Franciji ta indeks obvezen za pametne telefone, prenosne računalnike, televizorje, pralne stroje in kosilnice. Izračunava se iz petih karakteristik: dostopnost navodil za popravilo, enostavnost razstavitve, dosegljivost rezervnih delov, cena rezervnih delov in posebna kategorija za odbitke za posebne težave. Podatki so javni, tako da proizvajalci ne morejo računati po svoje.

Kyle Wiens iz iFixit, ki so sodelovali pri postavitvi sistema, opozarja, da je indeks nastal kot kompromis in da so v preteklosti videli tudi nekaj zlorab. Stran iFixit namreč že vrsto let izračunava sorodno oceno na podlagi lastnih testov. A vendarle - francoski korak je vsaj majhen prispevek k bolj trajnostni rabi virov in krožnemu gospodarstvu.