Samsung okusil efekt Streisand

Matej Huš

26. apr 2019 ob 18:00:24

Stran iFixit, ki objavlja natančne preglede sestavnih delov elektronskih naprav, je kmalu zatem, ko so se pojavili prvi preizkusni primerki za novinarje, objavil razstavitev novega Samsungovega Galaxy Folda. Toda zgodba se je začela zapletati, ko je Samsung zaradi mehanskih težav odpovedal predstavitev novega telefona in njegov izid preložil za nedoločen čas. Na iFixitu so odstranili pogled v notranjost naprave.

V uradni izjavi so zapisali, da so Galaxy Fold dobili od partnerja, ki sodeluje s Samsungom. To je razumljivo, ker naprave pač še ni moč kupiti. Nato pa jih je Samsung prosil, da opis naprave odstranijo, k čemur iFixit ni bil zavezan, a je to vseeno storil. Pravijo, da so to storili iz spoštovanja do partnerja (beri: če jih ne bi ubogali, verjetno v prihodnosti ne bi več dobili telefonov pred uradnim začetkom prodaje) in da se opis vrne, ko bo telefon naprodaj. Pričakovati je, da bo v prodaji popravljena, torej drugačna različica telefona.

Po pričakovanjih se je zgodilo ravno nasprotno. Efekt Barbare Streisand je znan fenomen, ko se informacije, ki jih poizkusimo na internetu cenzurirati, prav zaradi tega hitreje širijo in dosežejo še večji krog ljudi. Tudi arhivirana stran s sestavnimi deli Galaxy Folda je postala pravi hit. Strani iFixit pravzaprav ni očitati ničesar, saj so zgolj pretehtali možnosti in zavarovali svoje interese. Nerazumljivo pa je, da je Samsung tvegal še več slabe publicitete ravno s telefonom, ki ima že sedaj obilico težav. Galaxy Note7 je končno utonil v zgodovino, pa so si pripravili nove incidente.