Kubanci so vikend preživeli v temi

Matej Huš

20. okt 2024 ob 18:31:30

Na Kubi že drugi dan skušaj ponovno vzpostaviti elektroenergetsko omrežje, potem ko je v petek ob 11. uri po lokalnem času v celotni državi omrežje klecnilo. Gre za najhujši izpad po letu 1991, pred izpadom pa so napovedovali redukcije in druge ukrepe za znižanje porabe električne energije.

Danes, torej dva dni po začetku težav, je še vedno večji del otoka brez električne energije. Situacijo so včeraj zasilno rešili, a je ponoči ponovno izpadel del omrežja. Trenutno so brez električne energije na zahodni polovici otoka, kar vključuje tudi prestolnico. Za zdaj ni jasno, kdaj bodo tehniki uspeli ponovno zagotoviti delovanje omrežja. Ena največjih elektrarn Antonio Guiteras na otoku naj bi bila glavni razlog za težave, saj je zaradi tehnične napake prenehala proizvajati električno energijo v petek okrog 11. ure. Sledile so kaskadne preobremenitve in izklopi.

Danes so jo ponovno zagnali, zato je pričakovati normalizacijo razmer. Kubanski premier je izpostavil zastarelo infrastrukturo, pomanjkanje goriva in izpad dobav goriva zaradi hurikana Milton. Na Kubi so razglasili izredne energetske razmere, kar vključuje dopust za državne uslužbence, zaprtje šol in prekinitev delovanja nenujnih industrijskih obratov.

Kuba praktično nima energetskih virov, zato večino energetov uvozi iz Venezuele, Mehike in Rusije, ki so vse začele omejevati dobavo zaradi lastnih težav. Redukcije so stalnica že mesece, v zadnjih mesecih pa so se jim pridružile še kvote za hrano. V zadnjih treh letih je število prebivalcev upadlo za desetino - zaradi izseljevanja.