Tesla se seli iz Kalifornije v Teksas

Matej Huš

9. okt 2021 ob 12:57:38

Tesla je preselila svoj sedež iz Kalifornije v Teksas, je v četrtek sporočil izvršni direktor Elon Musk. Sam se je preselil v Teksas že lani, kjer je tudi velik del SpaceX in nova Teslina tovarna v Austinu. Sedaj pa bo tam še sedež podjetje Tesla, čeprav v Teksasu uradno ni dovoljeno prodajati tesel in morajo kupci po vozila v okolico. Zakonodaja namreč proizvajalcem prepoveduje neposredno prodajo vozil kupcem, zato obstajajo številni domiselni obvozi.

V Kaliforniji bo Tesla še vedno obdržala precej obratov. Tovarna v Fremontu bo še naprej delovala, in sicer naj bi celo povečala proizvodnjo za 50 odstotkov. Ni pa Tesla edino podjetje, ki se iz Kalifornije seli na jug. Glavni razlog so nižji davki in manj regulacije, tako na področju okoljskih standardov kot zaščite pravic zaposlenih. Podobno kot Tesla se v Teksas selijo še Oracle, Hewlett Packard Enterprise in Toyota Motor, ki so bili prej vsi v Kaliforniji.

Musk se je lani večkrat prepiral s Kalifornijo zlasti glede proticovidnih ukrepov. Zlasti ga je ujezilo obvezno zaprtje tovarne v Fremontu na vrhuncu epidemije. Že tedaj je dejal, da se bo podjetje pač preselilo drugam. Sedaj, ko se je selitev dejansko zgodila, Musk kot razloge uradno navaja nižje stroške za življenje v Teksasu.