Seagatu zaradi kršitev sankcij 300 milijonov dolarjev kazni

Matej Huš

20. apr 2023 ob 18:43:37

Lanske obtožbe, da je Seagate kršil ameriške sankcije, ko je Huaweiju prodajal diske, so se potrdile. Seagate se je z ameriškim ministrstvom za trgovino poravnal in bo plačal 300 milijonov dolarjev, ker je v letih 2020 in 2021 prodajal diske Huaweiju. Kršitve sicer zanikajo, a je izvršni direktor dejal, da so se s poravnano izognili nadaljnjim stroškom in potrati časa.

Med avgustom 2020 in septembrom 2021 je Seagate prodajal diske Huaweiju, pri čemer je bil celo njihov edini dobavitelj. Konkurenca, torej Western Digital in Toshiba, je ocenila, da sankcije to prepovedujejo. Ameriška vlada je že leta 2019 Huawei postavila na seznam podjetij, s katerimi ni dovoljeno prosto trgovanje, temveč je potrebno pridobiti posebno dovoljenje za izvoz. Seagate jim je kljub temu v tem času prodal sedem milijonov diskov v skupni vrednosti okoli 1,1 milijarde dolarjev.

Zaradi tega mu je grozil sodni postopek in še višja globa, zato se je poravnal. To je najvišja poravnana, ki jo bo katerokoli podjetje plačalo Uradu za industrijo in varnost. Seagate sicer še vedno trdi, da v tujini proizvedeni diski niso podvrženi sankcijam, ker niso bili proizvedeni z ameriško opremo. Vlada se s tem ni strinjala. Seagate bo poleg globe v naslednjih letih še pod nadzorom, saj bodo izvedli tri revizije, prav tako pa pet let ne bo imel pravic do posebnih izvoznih dovoljenj.