Huawei pripravlja telefon z lastnim operacijskim sistemom

Matej Huš

7. avg 2019 ob 10:35:47

Težave, ki jih ima Huawei zaradi ameriških sankcij, so Kitajce vzpodbudile, da so se še bolj podvizali pri razvoju lastnega operacijskega sistema za mobilne telefone. Novi sistem, ki se bo imenoval HongMeng OS, bo nared in bo na telefone prispel že letos, piše Reuters. Drugi največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu bo prvi telefon z novim operacijskim sistemom po ceni 2000 juanov (250 evrov) začel prodajati kmalu.

V preteklosti se je HongMeng omenjal kot operacijski sistem, ki je namenjen zlasti napravam IoT (internet stvari). Minuli mesec so v Huaweiju potrdili, da bo prva naprava s tem sistemom pametni televizor iz serije Honor, medtem ko o pametnih telefonih tedaj še niso govorili. Prejšnji teden je Huaweijev predsednik Liang Hua dejal, da imajo sicer še vedno raje Googlov Android, a da je HongMeng Huaweijeva dolgoročna strategija.

Še vedno namreč ni znana prihodnost Huaweijevega dostopa do Androida. Ameriška administracija je nekoliko omilila sankcije zoper podjetje, a se še vedno lahko zgodi, da Huawei izgubi dostop do Googlovega dela Androida in posodobitev. Vodja Huaweijeve enote za mobilne naprave Richard Yu Chengdong je že marca v intervjuju za Die Welt dejal, da je HongMeng praktično nared. Za zdaj njegova uporaba na telefonih ostaja plan B, a se to lahko spremeni. Novi zastavonoši Mate 30 in Mate 30 Pro, ki prideta jeseni, bosta zagotovo še imela Android.