TSMC bo na Japonskem gradil še drugič

Matej Huš

8. feb 2024 ob 14:10:54

Največji svetovni proizvajalec čipov TSMC je ta teden sporočil, da bo na Japonskem zgradil še drugo tovarno za proizvodnjo čipov, ki bo nared do leta 2027. Prvo tovarno v tej deželi so napovedali že leta 2021. Sedem milijard dolarjev veliko investicijo v mestu Kumamoto na otoku Kjušu so praktično že dokončali in bo začela obratovati še ta mesec, množično proizvodnjo pa bodo zagnali v zadnjem letošnjem četrtletju. Tudi druga tovarna bo stala na istem mestu.

Druga tovarna bo še večja, saj so zanjo namenili 13 milijard dolarjev. Investicije na Japonskem opravljajo preko hčerinskega podjetja Japan Advanced Semiconductor Manufacturing. Proizvodna kapaciteta bo vsaj 100.000 rezin s premerom 12-palcev, ki bodo namenjene izdelavi čipov za avtomobilsko industrijo, zabavno elektroniko, industrijske naprave in superračunalniške centre.

Gradnja proizvodnih kapacitet na Kjušu je tudi japonska strateška usmeritev, saj se želi država uvrstiti kot neodvisni proizvajalec čipov, na katerega bi trgovinska trenja med ZDA in Kitajsko čim manj vplivala. V 80. letih minulega stoletja je bila Japonska že svetovna velesila na področju razvoja in proizvodnje čipov, nato pa sta jo prehiteli ZDA in Kitajska. TSMC je formalno tajvansko podjetje, a ima večino proizvodnih kapacitet na Kitajskem. V zadnjih letih pa intenzivno investirajo tudi drugam, denimo v dve tovarni v Arizoni, ter v nemški proizvodnji obrat.

Z gradnjo prve tovarne na Japonskem težav ni bilo, zato ni nepričakovana odločitev, da zaradi povečanja povpraševanja na trgu zgradijo še eno. V tej tovarni bodo proizvajali čipe v 6-nm tehnologiji. K dva bilijona jenov vredni investiciji bo znaten delež prispevala tudi japonska država. Po nekaterih informacijah naj bi Japonska primaknila približno polovico, kar naj bi se z davki poplačalo do leta 2037. Japonsko ministrstvo za trgovino ima sicer v tem fiskalnem letu na voljo 22 milijard dolarjev za subvencije polprevodniške industrije, od česar bo šla večina domačim podjetjem.